×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Zanieczyszczenia środowiskowe a ryzyko choroby Hashimoto

prof. dr hab. n. med. Marek Ruchała1, dr hab. n. med. Ewelina Szczepanek-Parulska1, dr n. med. Ewa Płaczkiewicz-Jankowska2
1 Katedra i Klinika Endokrynologii, Przemiany Materii i Chorób Wewnętrznych, Uniwersytet Medyczny im. K. Marcinkowskiego w Poznaniu, 2 Polski Instytut Evidence Based Medicine w Krakowie

Od Redakcji: Artykuł zawiera odpowiedź na pytanie zadane przez uczestników XVII Krajowej Konferencji Szkoleniowej Towarzystwa Internistów Polskich „Potępy w chorobach wewnętrznych – INTERNA 2018”

Jak cytować: Ruchała M., Szczepanek-Parulska E., Płaczkiewicz-Jankowska E.: Choroby tarczycy. Med. Prakt., 2018; 7-8: 127–135


Fot. iStock.com

Czy zwiększoną częstość zachorowań na choroby autoimmunologiczne, na przykład na chorobę Hashimoto, można tłumaczyć masowym stosowaniem herbicydów w uprawie roślin? Czy poszukuje się wpływu jakichkolwiek czynników środowiskowych?

Czynniki środowiskowe mogą odgrywać pewną rolę w rosnącej częstości występowania niedoczynności tarczycy, w tym również na podłożu choroby Hashimoto. Wskazuje się (pojedyncze doniesienia) m.in. na zależność między ekspozycją na związki endokrynnie czynne (PCB, DDT, DDE) a stężeniem hormonów tarczycy w surowicy. Nie wiadomo jednak, czy to narażenie może indukować proces autoimmunologiczny i być przyczyną wytwarzania przeciwciał przeciwtarczycowych. Trzeba mieć świadomość, że uzyskanie takich danych jest niezwykle trudne nie tylko z uwagi na mnogość potencjalnie szkodliwych czynników środowiskowych, ale też długi czas pomiędzy narażeniem na ich działanie, które może mieć różne nasilenie, a wystąpieniem i rozpoznaniem autoimmunologicznego zapalenia tarczycy. Dodatkowym utrudnieniem może być różna u poszczególnych osób wrażliwość na te czynniki, zależna od predyspozycji genetycznej. Oznacza to, że pewne czynniki środowiskowe mogą być obojętne dla niektórych osób, a u innych, genetycznie predysponowanych do wystąpienia choroby, mogą się przyczyniać do zainicjowania jej rozwoju. Nie sposób wiec odpowiedzieć na pytanie dotyczące herbicydów, ale zanieczyszczenia chemiczne żywności, wody i powietrza mogą stwarzać dla człowieka liczne zagrożenia zdrowotne, których nie widać od razu.

Spośród innych potencjalnie znaczących czynników uwzględnianych w patogenezie choroby Hashimoto coraz częściej wymienia się również niedobór selenuniedobór witaminy D. Zwraca się ponadto uwagę, że genisteina, składnik modyfikowanego mleka sojowego, blokuje tyreoperoksydazę, co można wiązać ze zwiększoną częstością występowania choroby Hashimoto u dzieci, którym je podawano.

08.11.2019
Zobacz także
  • Glifosat zwiększa ryzyko nowotworów
  • Samorządy chcą złagodzenia parametrów jakościowych wody w wodociągach
  • Czy wszystkie owoce i warzywa są tak samo zdrowe?
  • Czy jeść żywność modyfikowaną?
Wybrane treści dla Ciebie
  • Czy osoby z chorobą Hashimoto powinny unikać niektórych produktów roślinnych, takich jak np. soja, brokuły, kalafior, kapusta?
  • Miastenia
  • Dieta w niedoczynności tarczycy
  • Niedoczynność tarczycy
  • Cukrzyca typu 1 o podłożu autoimmunologicznym
  • Zespół Sjögrena
  • Niedoczynność tarczycy u dzieci
  • Choroby towarzyszące cukrzycy typu 1
  • Zespół miasteniczny Lamberta i Eatona
  • Dieta i suplementacja w chorobie Hashimoto
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta