×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Dieta wolumetryczna

dr n. med. Dominika Wnęk, dietetyk

Zgodnie z zamysłem twórcy diety wolumetrycznej, profesor Barbary J. Rolls z Pennsylvania State University, jej stosowanie zaleca się pacjentom otyłym w celu redukcji masy ciała. Przestrzeganie diety ma ułatwić podział produktów żywnościowych na 4 grupy, różniące się między sobą gęstością energetyczną.


Fot. pixabay.com

Zgodnie z definicją gęstość energetyczna produktu to liczba kalorii w przeliczeniu na jednostkę wagi danego produktu (kcal/g lub kcal/100 g). Im niższa jest gęstość energetyczna produktu, tym więcej dany pacjent może go spożyć. Natomiast spożycie produktów o średniej i wysokiej gęstości energetycznej należy kontrolować lub, o ile to możliwe, wykluczyć z jadłospisu. Poniżej przedstawiono podział produktów żywnościowych na grupy na podstawie ich gęstości energetycznej.

Grupa 1. – produkty o bardzo niskiej gęstości energetycznej. Produkty te powinny stanowić podstawę diety. Zalicza się do nich nieskrobiowe warzywa (ogórek, pomidor, papryka, cukinia, bakłażan, kalafior, brokuł, sałata, szpinak, jarmuż) oraz owoce z małą zawartością cukrów (owoce jagodowe, jabłka, pomarańcze, grejpfruty). W praktyce oznacza to spożywanie warzyw i owoców o dużej zawartości wody. Do tej grupy zalicza się także niskotłuszczowe mleko i produkty mleczne (jogurt naturalny, kefir, maślanka, mleko acidofilne), chude sery twarogowe oraz zupy na wywarach jarzynowych bądź gotowane na chudym mięsie (bez dodatku śmietany).

Grupa 2. – produkty o niskiej gęstości energetycznej. Produkty te należy spożywać w umiarkowanych ilościach. Do tej grupy zalicza się owoce i warzywa skrobiowe (ziemniaki, bataty, banany), pełnoziarniste produkty zbożowe (grube kasze, ryż brązowy, makaron razowy), nasiona roślin strączkowych, chude mięsa (kurczak, indyk, wołowina) oraz chude ryby.

Grupa 3. – produkty o średniej gęstości energetycznej. Ilość tych produktów w diecie należy kontrolować. Są to pozostałe gatunki mięs, tłuste ryby, sery twarde i pleśniowe, pieczywo pszenne, ryż biały, makarony z mąki pszennej, pizza, frytki, gotowe sosy sałatkowe, lody, ciasta.

Grupa 4. – produkty o wysokiej gęstości energetycznej. Spożycie tych produktów należy kontrolować, ograniczając wielkość porcji bądź, jak w przypadku przekąsek i produktów typu fast food, zrezygnować z ich spożycia. Do grupy tej zalicza się orzechy, nasiona (sezam, siemię lniane, nasiona chia), masło, oleje roślinne oraz przekąski, takie jak: krakersy, chipsy, batony czekoladowe i wspomniane już potrawy fast food.

Plusy i minusy diety

W 1. i 2. grupie znajdują się warzywa i owoce, co ułatwia dostarczenie do organizmu odpowiednich ilości błonnika pokarmowego. Duża zawartość tego składnika w diecie zwiększa uczucie sytości, a to z kolei pomaga zmniejszyć porcje spożywanych pokarmów. Błonnik pokarmowy pomaga także kontrolować poposiłkowe stężenia glukozy we krwi oraz wpływa korzystnie na gospodarkę lipidową organizmu. Dodatkowo warzywa i owoce są bogatym źródłem przeciwutleniaczy (witamin antyoksydacyjnych i związków polifenolowych).

Warto też zaznaczyć, że w kilku przeglądach systematycznych i metaanalizach badań obserwacyjnych stwierdzono, że spożywających dietę o niższej gęstości energetycznej cechuje mniejsza masa ciała.

Z drugiej strony zestawienie orzechów, nasion, olejów roślinnych i wysokotłuszczowych przekąsek i produktów fast food może być mylące. Wymienione jako pierwsze produkty dostarczają jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, których korzystny wpływ na zdrowie jest dobrze udokumentowany. Natomiast przekąski zawierają głównie nasycone kwasy tłuszczowe oraz tłuszcz palmowy.

Piśmiennictwo

https://health.usnews.com/best-diet/volumetrics-diet
Stelmach-Mardas M, Rodacki T, Dobrowolska-Iwanek J i wsp.. Link between food energy density and body weight changes in obese adults. Nutrients. 2016; 8 (4)
Rolls B. Dietary energy density: Applying behavioural science to weight management. Nutr Bull. 2017;42 (3): 246–253.
19.02.2021
Zobacz także

Zachorowania w Polsce - aktualne dane

Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Poradnik świadomego pacjenta

  • Wyjątkowe sytuacje. Towarzyszenie osobie chorej na COVID-19
    Czy szpital może odmówić zgody na towarzyszenie hospitalizowanemu dziecku? Jak uzyskać zgodę na towarzyszenie osobie, która umiera w szpitalu z powodu COVID-19?
    Na pytania dotyczące pobytu w szpitalu podczas pandemii koronawirusa odpowiada Rzecznik Praw Pacjenta, Bartłomiej Łukasz Chmielowiec.
  • Wyjątkowe sytuacje. Kiedy chorujesz na COVID-19
    Czy chory na COVID-19 może wyjść ze szpitala na własne żądanie? Jak zapewnić sobie prawo do niezastosowania intubacji. Na pytania dotyczące pobytu w szpitalu podczas pandemii koronawirusa odpowiada Rzecznik Praw Pacjenta, Bartłomiej Łukasz Chmielowiec.