Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Dieta ubogokaloryczna

Urszula Paszek
Dietetyk dyplomowany

Dieta ubogokaloryczna 450–800 kcal (ang. very low caloric diet – VLCD) stosowana jest w przypadku osób, które muszą szybko utracić nadmierną masę ciała (np. przed operacją) lub u osób z otyłością olbrzymią.

To dieta przemysłowa, o małej zawartości energii, dostarczająca wszystkich składników odżywczych zgodnie z normami żywienia. Dietę stosuje się przez trzy tygodnie, następnie stopniowo, w czwartym tygodniu uzupełnia się ją posiłkami białkowymi z maksymalnym ograniczeniem węglowodanów, w celu uniknięcia nadmiernego wydzielania insuliny. Po tym czasie stosuje się dietę z naturalnymi produktami spożywczymi i zaleca się zwiększenie aktywności fizycznej.

Osoby stosujące tę dietę uzyskują szybki ubytek masy ciała, poprawę gospodarki lipidowej, węglowodanowej, spadek podwyższonego ciśnienia oraz cofanie hiperinsulinomii. Niestety występują również cechy niekorzystne, takie jak: obniżenie spoczynkowej przemiany materii o 10–20% przy ubytku masy ciała 8–12 kg oraz większy niż przy stosowaniu diety ubogoenergetycznej (1000 kcal) ubytek beztłuszczowej masy ciała.

Istnieje zagrożenie powstania dny moczanowej, kamicy pęcherzyka żółciowego i zaburzenia pracy serca (w wyniku deficytu potasu).

Zobacz także: Chirurgiczne leczenie otyłości, Kamica pęcherzyka żółciowego

Data utworzenia: 14.11.2011
Dieta ubogokalorycznaOceń:
(1.00/5 z 1 ocen)
Zobacz także

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Na co choruje system ochrony zdrowia

  • Pięć minut dla pacjenta
    Lekarze rodzinni mają na zbadanie jednego pacjenta średnio po kilka minut. Taka sytuacja rodzi frustracje po obu stronach – wśród chorych, bo chcieliby więcej uwagi, oraz wśród lekarzy, bo nie mogą jej pacjentom poświęcić.
  • Dlaczego pacjenci muszą czekać w kolejkach?
    Narodowy Fundusz Zdrowia wydaje rocznie na leczenie pacjentów ponad 60 mld zł. Ale ani te pieniądze, ani rozwiązania wprowadzane przez Ministerstwo Zdrowia – tzw. pakiet onkologiczny i pakiet kolejkowy – nie zmienią sytuacji. Dlaczego?