Pytanie nadesłane do redakcji
Mam prośbę o pomoc w leczeniu dny moczanowej u członka mojej rodziny. Mężczyzna, lat 42. Od 4,5 roku choruje na dnę moczanową, były w tym okresie 3 napady (średnio 1 napad na 18 miesięcy), w tym 1 duży trwający około 3 tygodni (stres, błędy dietetyczne), 2 lekkie ustępujące po kilku dniach po NLPZ. Poziomy kwasu moczowego w surowicy od 6,73 do 8,48 mg/dl, zwykle 7,1-7,3 mg/dl. Glikemia na czczo - 79 mg%, ANA - ujemne, badanie ogólne moczu - bz. Cholesterol cał.- 240 mg/dl, TG - 238 mg/dl. HA - 125/80 mm Hg. Schorzenia współistniejące (w 18. rż. przebył WZW typu A). Milurit - zła tolerancja, po zażyciu około 2-3 godz. wystapiły objawy grypopodobne. Kolchicyna - nie stosował (pomimo prawidłowych prób wątrobowych obawa o uszkodzenie wątroby w związku z przebytym WZW A). Dieta - stara się stosować. Alkohol - naprawdę sporadycznie - 1 x na miesiąc 1 lampka wina. Proszę o pomoc, czy przy takich objawach/wynikach powinno zostać włączone jakieś leczenie? Czy są jakieś leki wspomagające/ alternatywne do allopurynolu? Wiem, że pojawił się Adenuric - czy powinno go się zastosować? Jaki jest profil bezpieczeństwa przy złej tolerancji Miluritu (reakcja alergiczna?). Gdzieś czytałam o wspomagającej roli kwasu askorbinowego w dawce 500 mg/dobę oraz włączeniu do diety wiśni/czereśni i cebuli? Ponadto mam kilka pytań odnośnie do diety, gdyż znalazłam kilka rozbieżności odnośnie do: papryki, pomidorów, orzechów, kalafiora, pstrąga. W jednych miejscu podają, że ww. można spożywać, w innym, że są przeciwwskazane. Czy są jakieś linki do rzetelnych zaleceń dietetycznych?
Odpowiedziała
prof. dr hab. Irena Zimmermann-Górska
Specjalista chorób wewnętrznych, specjalista reumatologii
Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
Witam,
przy opisanym stężeniu kwasu moczowego w surowicy i powtarzających się napadach powinno się dążyć do uzyskania stężenia przynajmniej 6 mg/dl. Zasady diety podaję w załączonej tabeli. Nie należy przeceniać zawartości puryn będących „etapem” powstawania kwasu moczowego w ustroju, zawartych w jarzynach - nie są to duże ilości. Przydatne natomiast są wiśnie, wspomniana przez Panią wit. C, 500 mg także zmniejsza stężenie kwasu.
Jeżeli enzymy wątrobowe są prawidłowe sądzę, że należy podjąć próbę stosowania na początku napadu kolchicyny (dawka wstępna 1,0 mg, po 1 h 0,5 mg, ew. po 12 h kolejne 0,5 mg, później 0,5 mg 3 x dziennie do całkowitego ustąpienia napadu).
Z leków obniżających stężenie kwasu moczowego najlepszy jest allopurynol. Powinno się rozpoczynać leczenie od 50-100 mg i stopniowo (co 2-4 tyg.) zwiększać dawkę - w zależności od uzyskanego stężenia kwasu (nawet do 600 mg/d). Mniejsze dawki konieczne są, gdy chorobie towarzyszą zaburzenia czynności nerek. Na początku leczenia często stosuje się profilaktykę wystąpienia napadu przez równoczesne podawanie kolchicyny (0,5 mg/d) lub niesteroidowych leków przeciwzapalnych. Febuksostat (Adenuric) wymaga częstej kontroli aktywności enzymów „wątrobowych”, gdyż jednym z jego działań niepożądanych bywa uszkodzenie wątroby.
Opisane przez Panią wyniki badań laboratoryjnych wskazują także na zaburzenia lipidowe, którym należy równocześnie przeciwdziałać.
Tabela: Dieta zalecana u chorych na dnę moczanową [1]; bezwzględnie przeciwwskazane są piwo (również bezalkoholowe) i napoje zawierające alkohol | ||
---|---|---|
Produkty przeciwwskazane | Produkty zalecane | Produkty obojętne |
mięso w dużej ilości, podroby, przetwory mięsne, buliony, galarety owoce morza, sardynki, śledzie, dorsze, łososie, makrele, pstrągi napoje słodzone, soki owocowe, duże ilości owoców, miód, fruktoza |
mleko odtłuszczone niskotłuszczowe produkty mleczne kawa, także bezkofeinowa |
produkty zbożowe produkty mleczne bogatotłuszczowe jajka warzywa herbata |
1. Dalbeth N., 2010 |