Pytanie nadesłane do redakcji
Jaką dietę ma zastosować chory na dnę moczanową z problemami z trawieniem laktozy lub alergią na kazeinę czy inne frakcje białek mlecznych?
Odpowiedziała
dr Katarzyna Wolnicka
Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie
Konsultacja merytoryczna
prof. dr hab. Irena Zimmermann-Górska
Specjalista chorób wewnętrznych, specjalista reumatologii
Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
Pacjentom z dną moczanową, u których spożycie mleka słodkiego powoduje zaburzenia trawienia, czyli mają nietolerancję laktozy, zaleca się napoje mleczne fermentowane. Liczne badania wskazują, iż napoje mleczne fermentowane korzystnie wpływają na zdrowie, likwidują biegunki oraz zaparcia, wzdęcia i niestrawność, poprawiają przyswajalność żelaza i wapnia, a także przywracają naturalną mikroflorę przewodu pokarmowego zniszczoną podczas leczenia antybiotykami. Na rynku dostępne są również produkty mleczne bezlaktozowe (mleka i sery).
Osobom z alergią na białka mleka krowiego zaleca się dietę eliminacyjną uzupełnioną o białka niepowodujące alergii, np. przetwory mleczne kozie i owcze (po konsultacji z alergologiem). W przypadku alergii na białka mleka dobrym uzupełnieniem diety w białko są przede wszystkim jaja, pieczywo pełnoziarniste, orzechy i nasiona, takie jak pestki dyni czy słonecznika.