Pytanie nadesłane do redakcji
Czy z diety osób z dną moczanową należy wyeliminować nasiona roślin strączkowych?
Fot. George Becker/ pexels.com
Odpowiedź
Rzeczywiście, związki, które są zdolne zwiększać stężenie kwasu moczowego w organizmie to związki zwane purynami. Ich źródłem w diecie są produkty pochodzenia zwierzęcego (zwłaszcza czerwone mięso i podroby, owoce morza oraz niektóre gatunki ryb) oraz nasiona roślin strączkowych.
Podkreśla się jednak, że dostępność biologiczna oraz ilość puryn zawartych w nasionach roślin strączkowych jest inna niż w produktach pochodzenia zwierzęcego. Co więcej, w badaniach wykazano, że spożycie nasion roślin strączkowych nie zwiększa stężenia kwasu moczowego we krwi. Mówiąc inaczej, nie prowadzi do zwiększenia ryzyka hiperurykemii. Wskazuje się także, że ich spożycie może działać korzystnie w leczeniu dny moczanowej. Dotyczy to m.in. soi i produktów sojowych, których spożycie jest charakterystyczne dla diet wegetariańskich oraz tradycyjnej diety azjatyckiej. W badaniu populacji Szanghaju wykazano odwrotną zależność między dużym stężeniem kwasu moczowego a spożyciem produktów sojowych.
Podsumowując, najnowsze badania naukowe wskazują, że nie ma podstaw do eliminowania nasion roślin strączkowych z diety osób z dną moczanową. Biorąc pod uwagę, że pacjenci z tą chorobą powinni ograniczyć spożycie mięsa, nasiona roślin strączkowych mogą stanowić zdrową alternatywę, będąc jednocześnie źródłem białka w ich diecie.
Piśmiennictwo
- Ragab G., Elshahaly M., Bardin T.: Gout: An old disease in new perspective – A review. Journal of Advanced Research, 2017; 5 (8): 495–511.
- Chiu T.H.T., Liu CH., Chang C.C. i wsp.: Vegetarian diet and risk of gout in two separate prospective cohort studies. Clin. Nutr. 2020; 39(3): 837–844. doi:10.1016/j.clnu.2019.03.016
- Teng G.G., Pan A., Yuan J.M. i wsp.: Food Sources of Protein and Risk of Incident Gout in the Singapore Chinese Health Study. Arthritis Rheumatol. 2015; 67(7): 1933–1942. doi:10.1002/art.39115
- Torralba K.D., De Jesus E., Rachabattula S.: The interplay between diet, urate transporters and the risk for gout and hyperuricemia: current and future directions. International Journal of Rheumatic Diseases 2012, 15(6): 499–506. doi: 10.1111/1756-185X.12010. Epub 2012 Oct 22.
- Villegas R., Xiang YB., Elasy T. i wsp.: Purine-rich foods, protein intake, and the prevalence of hyperuricemia: the Shanghai Men’s Health Study. Nutr. Metab. Cardiovasc. Dis., 2011, 22, 409-416