×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Dieta zalecana chorym na dnę moczanową

Pytanie nadesłane do redakcji

Stwierdzono u mnie dnę moczanową. Jaką dietę powinnam stosować, aby choroba się nie pogłębiała?

Odpowiedziała

prof. dr hab. Irena Zimmermann-Górska
Specjalista chorób wewnętrznych, specjalista reumatologii
Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu

Dna moczanowa jest chorobą wywoływaną przez nadmiar kwasu moczowego w organizmie - tworzy on kryształy w stawach, w nerkach i drogach moczowych (kamica), a także w innych tkankach i w ścianach tętnic. Stężenie kwasu moczowego w surowicy krwi nie powinno przekraczać 7 mg/dl - wyższe wartości stanowią ryzyko powstania dny.

Zwiększenie stężenia kwasu moczowego może być spowodowany wieloma przyczynami - jedną z nich jest niewłaściwa dieta. W ostatnich latach opracowano nowe zasady diety zalecanej w celu zapobiegania i leczenia dny moczanowej (tabela). Należy ją rozpocząć możliwie wcześnie i przestrzegać jej zasad przez całe życie.

Tabela. Dieta zalecana chorym na dnę moczanową - 2011 rok
BEZWZGLĘDNIE PRZECIWWSKAZANE: PIWO I NAPOJE ZAWIERAJĄCE ALKOHOL
Produkty przeciwwskazane Produkty zalecane Produkty obojętne
mięso, podroby, przetwory mięsne, buliony, galarety mleko odtłuszczone, niskotłuszczowe produkty mleczne produkty zbożowe
owoce morza, sardynki, śledzie, dorsze, łososie, makrele, pstrągi kawa, także bezkofeinowa produkty mleczne bogatotłuszczowe
drób - gęsi, indyki - jajka
napoje słodzone, soki owocowe, duże ilości owoców, miód, fruktoza - jarzyny, herbata

W tabeli przedstawiono ogólne zasady. Mięso w niewielkich ilościach, kurczaki, mogą być spożywane, można także wypić sporadycznie trochę wina. Ważne jest unikanie fruktozy zawartej w bardzo popularnych obecnie napojach i sokach owocowych. Bardzo ważne jest natomiast spożywanie niskotłuszczowych produktów mlecznych - wykazano, że obniżają one stężenie kwasu moczowego.

W wielu zaleceniach dotyczących diety związanej z dną moczanową wymienia się jako przeciwwskazane różne warzywa zawierające związki, z których wytwarzany jest kwas moczowy. Nie jest jednak uzasadnione ich całkowite unikanie - ilość powstającego z nich kwasu moczowego, gdy spożywa się "normalną" porcję, nie ma większego znaczenia. Ważne jest natomiast urozmaicenie diety i spożywanie wielu różnych warzyw.

Wreszcie - należy pamiętać, nie wiem czy Pani to dotyczy, że dna kojarzy się często z cukrzycą, otyłością, miażdżycą, chorobą niedokrwienną serca (zawały!) i nadciśnieniem tętniczym. Zalecenia dietetyczne w tych chorobach mogą nie zgadzać się z zasadami diety stosowanej w przebiegu dny. Zadaniem lekarza prowadzącego leczenie jest odpowiednie dobranie składników diety.

27.01.2015
Zobacz także
Wybrane treści dla Ciebie
  • Dieta w niedoczynności tarczycy
  • Dieta wspomagająca leczenie hemoroidów
  • Dieta w zespole metabolicznym
  • Dieta o małej zawartości FODMAP (dieta zalecana w zespole jelita drażliwego)
  • Dieta w stwardnieniu rozsianym
  • Regeneracja i oczyszczanie wątroby – czy wspomaganie jest potrzebne?
  • Dieta ketogenna w leczeniu padaczki lekoopornej
  • Dieta w kamicy nerkowej
  • Dieta bezglutenowa
  • Dieta w chorobie zwyrodnieniowej stawów – czy można odbudować chrząstkę stawową?
Inne pytania
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta