Pytanie nadesłane do redakcji
Stwierdzono u mnie dnę moczanową. Jaką dietę powinnam stosować, aby choroba się nie pogłębiała?
Odpowiedziała
prof. dr hab. Irena Zimmermann-Górska
Specjalista chorób wewnętrznych, specjalista reumatologii
Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
Dna moczanowa jest chorobą wywoływaną przez nadmiar kwasu moczowego w organizmie - tworzy on kryształy w stawach, w nerkach i drogach moczowych (kamica), a także w innych tkankach i w ścianach tętnic. Stężenie kwasu moczowego w surowicy krwi nie powinno przekraczać 7 mg/dl - wyższe wartości stanowią ryzyko powstania dny.
Zwiększenie stężenia kwasu moczowego może być spowodowany wieloma przyczynami - jedną z nich jest niewłaściwa dieta. W ostatnich latach opracowano nowe zasady diety zalecanej w celu zapobiegania i leczenia dny moczanowej (tabela). Należy ją rozpocząć możliwie wcześnie i przestrzegać jej zasad przez całe życie.
Tabela. Dieta zalecana chorym na dnę moczanową - 2011 rok | ||
---|---|---|
BEZWZGLĘDNIE PRZECIWWSKAZANE: PIWO I NAPOJE ZAWIERAJĄCE ALKOHOL | ||
Produkty przeciwwskazane | Produkty zalecane | Produkty obojętne |
mięso, podroby, przetwory mięsne, buliony, galarety | mleko odtłuszczone, niskotłuszczowe produkty mleczne | produkty zbożowe |
owoce morza, sardynki, śledzie, dorsze, łososie, makrele, pstrągi | kawa, także bezkofeinowa | produkty mleczne bogatotłuszczowe |
drób - gęsi, indyki | - | jajka |
napoje słodzone, soki owocowe, duże ilości owoców, miód, fruktoza | - | jarzyny, herbata |
W tabeli przedstawiono ogólne zasady. Mięso w niewielkich ilościach, kurczaki, mogą być spożywane, można także wypić sporadycznie trochę wina. Ważne jest unikanie fruktozy zawartej w bardzo popularnych obecnie napojach i sokach owocowych. Bardzo ważne jest natomiast spożywanie niskotłuszczowych produktów mlecznych - wykazano, że obniżają one stężenie kwasu moczowego.
W wielu zaleceniach dotyczących diety związanej z dną moczanową wymienia się jako przeciwwskazane różne warzywa zawierające związki, z których wytwarzany jest kwas moczowy. Nie jest jednak uzasadnione ich całkowite unikanie - ilość powstającego z nich kwasu moczowego, gdy spożywa się "normalną" porcję, nie ma większego znaczenia. Ważne jest natomiast urozmaicenie diety i spożywanie wielu różnych warzyw.
Wreszcie - należy pamiętać, nie wiem czy Pani to dotyczy, że dna kojarzy się często z cukrzycą, otyłością, miażdżycą, chorobą niedokrwienną serca (zawały!) i nadciśnieniem tętniczym. Zalecenia dietetyczne w tych chorobach mogą nie zgadzać się z zasadami diety stosowanej w przebiegu dny. Zadaniem lekarza prowadzącego leczenie jest odpowiednie dobranie składników diety.