Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Dlaczego nie zaleca sie oleju palmowego w codziennym żywieniu?

dr n. med. Dominika Wnęk, dietetyk

W przemyśle spożywczym obecnie najczęściej wykorzystywany jest olej palmowy. Można go znaleźć m.in. w margarynach, wyrobach cukierniczych, lodach i czekoladach, sosach oraz daniach gotowych. Wśród powodów tak powszechnego stosowania tego oleju należy wymienić wysoką stabilność przechowalniczą wyrobów produkowanych z jego zastosowaniem oraz atrakcyjną cenę.



Fot. Pixabay.com

Z technologicznego punktu widzenia olej palmowy charakteryzuje się gładką, kremową konsystencją, co sprawia, że doskonale nadaje się do smarowania pieczywa. Ponadto, ponieważ nie ma konkretnego smaku ani zapachu, nie wpływa na smak produkowanych z nim produktów.

Rodzaje oleju palmowego

Występuje olej z miąższu owocu palmy oleistej oraz olej z nasion palmy. Oleje te różnią się składem poszczególnych kwasów tłuszczowych. Do produkcji żywności zdecydowanie częściej wykorzystywany jest olej z miąższu owocu palmy.

Olej palmowy (z miąższu) zawiera duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych – głównie jest to kwas palmitynowy (43%). Ponadto zawiera jednonienasycony kwas tłuszczowy – kwas oleinowy (ok. 40%) oraz z wielonienasyconych kwasów tłuszczowych – kwas linolowy (z rodziny omega-6) – około 10%. Korzystne dla zdrowia kwasy omega-3 praktycznie w nim nie występują.

Olej palmowy w codziennej diecie – zalecać, czy nie zalecać?

Olej palmowy nie jest zalecany w codziennym żywieniu. Wprawdzie wytyczne żywieniowe sugerują zamianę tłuszczów zwierzęcych na roślinne, ale nie dotyczy to olejów tropikalnych, czyli omawianego oleju palmowego i oleju kokosowego. Główny powód, dla którego olej ten nie jest pożądanym składnikiem diety, to nadmierne ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, które powinny być w diecie ograniczane. Zgodnie z aktualnymi normami żywienia kwasy te powinny pokrywać nie więcej niż 5–6% wartości całodziennej racji pokarmowej.

Ponadto w produkcji żywności stosuje się także częściowo uwodorniony (utwardzony) olej palmowy, który jest źródłem niekorzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych trans. Proces uwodornienia polega na rozerwaniu wiązań podwójnych w łańcuchach węglowych kwasów tłuszczowych oraz przyłączeniu do nich atomów wodoru. Niestety reakcja taka jest nietrwała, co w konsekwencji prowadzi do odtworzenia wiązań podwójnych, ale już w konfiguracji trans. Powstałe w ten sposób kwasy tłuszczowe stają się szkodliwe dla zdrowia.

Warto jednak zaznaczyć, że dzięki swojej charakterystycznej konsystencji, wynikającej z dużej liczby nasyconych kwasów tłuszczowych, olej ten może być wykorzystywany jako zamiennik innych tłuszczów o konsystencji stałej bez potrzeby przeprowadzania procesu uwodornienia. Pozwala to producentom żywności na ograniczenie ilości izomerów trans kwasów tłuszczowych w gotowych produktach.

Podsumowując, należy podkreślić, że olej palmowy jest mniej korzystny dla zdrowia niż inne dostępne oleje roślinne, a zwłaszcza uważane za najzdrowsze olej rzepakowy oraz oliwa z oliwek.

Piśmiennictwo

Mojska H.: Olej palmowy w produktach żywnościowych – polecany czy niewskazany. Strona internetowa Narodowego Centrum Informacji Żywieniowej IŻŻ
Kowalska M., Aljewicz M., Mroczek E., Cichosz G.: Olej palmowy – tańsza i zdrowsza alternatywa. Bromat. Chem. Toksykol. XLV, 2012; 2: 171–180
Data utworzenia: 07.06.2018
Dlaczego nie zaleca sie oleju palmowego w codziennym żywieniu?Oceń:
(3.00/5 z 2 ocen)
Zobacz także

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Na co choruje system ochrony zdrowia

  • Pięć minut dla pacjenta
    Lekarze rodzinni mają na zbadanie jednego pacjenta średnio po kilka minut. Taka sytuacja rodzi frustracje po obu stronach – wśród chorych, bo chcieliby więcej uwagi, oraz wśród lekarzy, bo nie mogą jej pacjentom poświęcić.
  • Dlaczego pacjenci muszą czekać w kolejkach?
    Narodowy Fundusz Zdrowia wydaje rocznie na leczenie pacjentów ponad 60 mld zł. Ale ani te pieniądze, ani rozwiązania wprowadzane przez Ministerstwo Zdrowia – tzw. pakiet onkologiczny i pakiet kolejkowy – nie zmienią sytuacji. Dlaczego?