Pytanie nadesłane do redakcji
Czy nasza dieta ma wpływ na wzrok? Czy odpowiednie odżywianie może zapewnić nam lepszy wzrok na długie lata? Jeśli tak, o jakie produkty w diecie należy szczególnie zadbać?
Odpowiedział
dr med. Arkadiusz Pogrzebielski
Ośrodek Chirurgii Oka Prof. Zagórskiego w Krakowie
Oculus - Krakowskie Centrum Okulistyczne, Kraków
Scanmed, Szpital św. Rafała w Krakowie
Odpowiednia dieta ma niewątpliwe znaczenie dla zachowania zdrowia, a to oznacza również jej korzystny wpływ na nasz wzrok. Nie ma uniwersalnych zaleceń dietetycznych, które zapewniałyby dobre widzenie na długie lata. Niemniej jednak należy pamiętać, że prawidłowe funkcjonowanie naszych oczu, podobnie jak reszty organizmu, w dużej mierze zależy od stanu naczyń krwionośnych. A zatem wszystkie działania, jakie podejmujemy w celu zapobiegania miażdżycy naczyń, mają korzystny wpływ na widzenie i funkcjonowanie naszych oczu (zob. Co to jest miażdżyca?).
W ostatnich latach dużo mówi się o roli diety w profilaktyce zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem (AMD) – chorobie, która w krajach rozwiniętych stała się jedną z najważniejszych przyczyn utraty widzenia w centralnej części pola widzenia, co ma ogromne znaczenie przy czytaniu, pisaniu, prowadzeniu samochodu itp.
Modyfikacja diety u pacjentów zagrożonych tą chorobą lub chorujących na AMD powinna uwzględniać konieczność dostarczania organizmowi wielu witamin, mikroelementów i substancji o działaniu ochronnym dla siatkówki. Dieta taka powinna być bogata w następujące substancje (w nawiasach podano pokarmy o dużej zawartości danego składnika):
- witamina C (m.in. czarne porzeczki, pomarańcze, grejpfrut, cytryna, truskawki, maliny, kiwi, natka pietruszki, papryka, szpinak, kalafior, pomidory)
- witamina E (m.in. orzechy, pestki słonecznika, migdały, oleje roślinne, zarodki pszenne, awokado)
- karotenoidy, a zwłaszcza luteina i zeaksantyna (m.in. szpinak, kapusta włoska, liście pietruszki, koper, szczypiorek, brokuły, brukselka, zielony groszek, dynia, sałata)
- kwasy tłuszczowe omega-3 (ω-3), głównie DHA i EPA (m.in. śledź, łosoś, sardynki, makrela, halibut, tuńczyk, sola, dorsz)
- cynk (m.in. zarodki i kiełki zbóż, otręby, ryby morskie)
- selen (m.in. ryby, owoce morza, kukurydza, warzywa strączkowe).