Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Czy dieta ma wpływ na wzrok?

Pytanie nadesłane do redakcji

Czy nasza dieta ma wpływ na wzrok? Czy odpowiednie odżywianie może zapewnić nam lepszy wzrok na długie lata? Jeśli tak, o jakie produkty w diecie należy szczególnie zadbać?

Odpowiedział

dr med. Arkadiusz Pogrzebielski
Ośrodek Chirurgii Oka Prof. Zagórskiego w Krakowie
Oculus - Krakowskie Centrum Okulistyczne, Kraków
Scanmed, Szpital św. Rafała w Krakowie

Odpowiednia dieta ma niewątpliwe znaczenie dla zachowania zdrowia, a to oznacza również jej korzystny wpływ na nasz wzrok. Nie ma uniwersalnych zaleceń dietetycznych, które zapewniałyby dobre widzenie na długie lata. Niemniej jednak należy pamiętać, że prawidłowe funkcjonowanie naszych oczu, podobnie jak reszty organizmu, w dużej mierze zależy od stanu naczyń krwionośnych. A zatem wszystkie działania, jakie podejmujemy w celu zapobiegania miażdżycy naczyń, mają korzystny wpływ na widzenie i funkcjonowanie naszych oczu (zob. Co to jest miażdżyca?).

W ostatnich latach dużo mówi się o roli diety w profilaktyce zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem (AMD) – chorobie, która w krajach rozwiniętych stała się jedną z najważniejszych przyczyn utraty widzenia w centralnej części pola widzenia, co ma ogromne znaczenie przy czytaniu, pisaniu, prowadzeniu samochodu itp.

Modyfikacja diety u pacjentów zagrożonych tą chorobą lub chorujących na AMD powinna uwzględniać konieczność dostarczania organizmowi wielu witamin, mikroelementów i substancji o działaniu ochronnym dla siatkówki. Dieta taka powinna być bogata w następujące substancje (w nawiasach podano pokarmy o dużej zawartości danego składnika):

  • witamina C (m.in. czarne porzeczki, pomarańcze, grejpfrut, cytryna, truskawki, maliny, kiwi, natka pietruszki, papryka, szpinak, kalafior, pomidory)
  • witamina E (m.in. orzechy, pestki słonecznika, migdały, oleje roślinne, zarodki pszenne, awokado)
  • karotenoidy, a zwłaszcza luteina i zeaksantyna (m.in. szpinak, kapusta włoska, liście pietruszki, koper, szczypiorek, brokuły, brukselka, zielony groszek, dynia, sałata)
  • kwasy tłuszczowe omega-3 (ω-3), głównie DHA i EPA (m.in. śledź, łosoś, sardynki, makrela, halibut, tuńczyk, sola, dorsz)
  • cynk (m.in. zarodki i kiełki zbóż, otręby, ryby morskie)
  • selen (m.in. ryby, owoce morza, kukurydza, warzywa strączkowe).

Data utworzenia: 27.03.2013
Czy dieta ma wpływ na wzrok?Oceń:
Zobacz także

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.