×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Sezon na szpinak i szparagi

Szpinak stanowi cenne źródło magnezu, fosforupotasu oraz witamin antyoksydacyjnych: A, C i E. Jak wskazują badania, witaminy te chronią organizm przed szkodliwym oddziaływaniem wolnych rodników, a co za tym idzie - stresem oksydacyjnym. Szpinak doskonale sprawdza się do przyrządzania sosów i jest smaczną alternatywą dla sałaty.


Szparagi są cenione przede wszystkim za swoje walory smakowe. Dodatkowo zawierają bardzo duże ilości kwasu foliowego niezbędnego dla kobiet w ciąży. Jego odpowiednia podaż zabezpiecza przed wadami cewy nerwowej. Ponadto szparagi to cenne źródło witamin o właściwościach przeciwutleniających: ß-karotenu, witaminy C i E.


21.05.2015
Zobacz także
  • Pomidor
  • Kalarepa
  • Czosnek ogrodowy
  • Pieczywo – dlaczego warto jeść i jakie wybierać?
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta