Szpinak stanowi cenne źródło magnezu, fosforu i potasu oraz witamin antyoksydacyjnych: A, C i E. Jak wskazują badania, witaminy te chronią organizm przed szkodliwym oddziaływaniem wolnych rodników, a co za tym idzie - stresem oksydacyjnym. Szpinak doskonale sprawdza się do przyrządzania sosów i jest smaczną alternatywą dla sałaty.
- Bułka ze szpinakiem i cielęciną
- Zupa szpinakowo-pomidorowa
- Świeży szpinak i szalotka
- Sałatka jabłkowo-szpinakowa
- Makaron ze szpinakiem na zimno
Szparagi są cenione przede wszystkim za swoje walory smakowe. Dodatkowo zawierają bardzo duże ilości kwasu foliowego niezbędnego dla kobiet w ciąży. Jego odpowiednia podaż zabezpiecza przed wadami cewy nerwowej. Ponadto szparagi to cenne źródło witamin o właściwościach przeciwutleniających: ß-karotenu, witaminy C i E.
- Szparagi z cytrynami
- Szparagi pod pierzynką
- Wiosenne roladki z łososia i szparagów
- Sałatka ze szparagów z jajkiem w koszulce