Szanowni Państwo,

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Jak rozpoznawać i leczyć astmę związaną z pracą zawodową – Uzgodnione Stanowisko American College of Chest Physicians

05.11.2009
Główne przesłania dla praktyki klinicznej
Susan M. Tarlo MB BS, Gary M. Liss MD, Paul D. Blanc MD

Artykuł napisany specjalnie dla Medycyny Praktycznej i Polskiego Archiwum Medycyny Wewnętrznej.

Susan M. Tarlo, MB BS
University of Toronto, Department
of Medicine; Dalla Lana School
of Public Health, Toronto, Ontario, Kanada
Gary M. Liss, MD
Dalla Lana School of Public Health,
Toronto, Ontario, Kanada
Paul D. Blanc, MD
University of California, San Francisco,
Kalifornia, Stany Zjednoczone

Od Redakcji: Prof. S.M. Tarlo jest pierwszym autorem przedstawianego stanowiska ACCP.

Tłumaczył lek. Paweł Nastałek
Konsultował prof. dr hab. med. Cezary Pałczyński, Klinika Chorób Zawodowych i Toksykologii oraz Ośrodek Alergii Zawodowej i Zdrowia Środowiskowego Instytutu Medycyny Pracy im. Prof. J. Nofera w Łodzi

Skróty: ACCP – American College of Chest Physicians, PEF – szczytowy przepływ wydechowy, RADS – zespół reaktywnej dysfunkcji dróg oddechowych

Wprowadzenie

Niniejszy artykuł przeglądowy przedstawia główne aspekty praktyczne opracowanego przez American College of Chest Physicians "Uzgodnionego stanowiska dotyczącego rozpoznawania i leczenia astmy związanej z pracą zawodową, opublikowanego w 2008 roku w formie suplementu do czasopisma "Chest",[1] dostępnego bezpłatnie pod adresem internetowym http://chestjournal.org/cgi/content/abstract/134/3_suppl/1S, gdzie znajduje się też pełna lista członków Zespołu Ekspertów. W artykule podsumowano też główne różnice między tym stanowiskiem a brytyjskimi "Standardami opieki w astmie zawodowej", opublikowanymi w tym samym roku.[2]
Wstępny przegląd systematyczny piśmiennictwa zamówiony na potrzeby tego projektu[3,4] doprowadził do zgodnej opinii członków zespołu, że przeprowadzenie badań z randomizacją (lub o zbliżonej metodologii) nad astmą związaną z pracą zawodową jest mało prawdopodobne. Dlatego też to zagadnienie nie nadaje się do systematycznej oceny danych według systemu GRADE[5] lub podobnego narzędzia. W związku z tym ograniczeniem siłę "najlepszych dostępnych danych" oceniali członkowie Zespołu. Z tego powodu do kument ostatecznie przyjął formę uzgodnionego stanowiska składającego się ze "stwierdzeń" dotyczących proponowanego postępowania, a nie z "zaleceń" o określonej sile bardziej typowych dla wytycznych praktyki klinicznej.

Zdjęcie tygodnia