Odpowiedź
prof. dr hab. n. med. Anna Nowak-Węgrzyn
Division of Pediatric Allergy and Immunology, Department of Pediatrics, New York University Grossman School of Medicine, Nowy Jork, USA
Generalnie, jeżeli objawy atopowego zapalenia skóry (AZS) są bardzo łagodne, to nie ma żadnych dowodów na to, że kontynuowanie spożywania przez dziecko pokarmów, na które jest uczulone, będzie miało niekorzystne odległe skutki (np. zwiększenie ryzyka astmy, alergicznego nieżytu nosa lub różnych postaci alergii na pokarmy). Warunkiem kontynuacji takiej diety jest jednak prawidłowy przyrost masy ciała. Dzieci zwykle „wyrastają” z alergii na pokarmy, takie jak mleko, jaja lub pszenica. Spożywanie takich pokarmów regularnie w tolerowanej postaci (np. w postaci wypieku) i ilości może przyspieszyć ustępowanie objawów klinicznych alergii. Jeżeli dziecko z AZS ma problemy z prawidłowym wzrastaniem (zwiększaniem masy ciała), to można podejrzewać bardziej przewlekłą postać alergii i zalecić ostrożną eliminację uczulających pokarmów z diety.
Mogą również występować inne łagodne objawy, na przykład pokrzywka. Wiele takich reakcji wynika z kontaktu pokarmu ze skórą wokół ust, a nie z reakcji uogólnionej. W razie takich miejscowych reakcji można zalecić stosowanie kremu ochronnego na skórę wokół ust, na policzkach i na brodzie, aby uniknąć kontaktu z pokarmem, natomiast nie jest konieczna jego eliminacja z diety. Jednak w przypadku podejrzenia, że pokrzywka jest objawem reakcji uogólnionej, stosuje się bardziej restrykcyjne zalecenia.