mp.pl to portal zarówno dla lekarzy, jak i pacjentów — prosimy wybrać:

Czy osoby spożywające dużo błonnika żyją dłużej?

Zawartość błonnika w diecie a umieralność – badanie NIH-AARP Diet and Health

10.11.2011
Omówienie artykułu: Dietary fiber intake and mortality in the NIH-AARP Diet and Health Study
Y. Park, A.F Subar, A. Hollenbeck i wsp.
Archives of Internal Medicine, 2011; 171: 1061–1068

Wybrane treści dla pacjenta
  • Jak długo może się utrzymywać kaszel i wydzielina z płuc po leczeniu zapalenia płuc?
  • Rola błonnika pokarmowego w leczeniu zespołu jelita nadwrażliwego
  • Chlamydiozy
  • Infekcje dróg oddechowych u dzieci
  • Ostre uszkodzenie nerek w ciąży
O tym się mówi
  • Ile szpitali potrzebujemy w Polsce?
    Żaden szpital nie zostanie zamknięty. Ale co to w zasadzie znaczy „szpital” i czy brak zagrożenia likwidacją oznacza brak zmian?
  • Pozorny sprzeciw
    Ministerstwo nauki tworzy grunt pod umożliwienie kontynuowania kształcenia przyszłych lekarzy w szkołach, które nie mają wymaganego zaplecza dydaktycznego – uważają przedstawiciele samorządu lekarskiego.
  • System przypomina zmurszały budynek
    Liczyliśmy na to, że ten rząd zmieni metodę i ustawę, stanie w prawdzie i głośnio przyzna, że pieniędzy jest zdecydowanie za mało. Tak się nie stało, kontynuowana jest polityka zaciemniania obrazu, co nas bardzo boli – mówi prezes NRL Łukasz Jankowski.