Aktualności

  • Odczulanie alergików wykonywane zbyt rzadko

    Osoby cierpiące na alergie wziewne i jad owadów zbyt rzadko poddawane są zabiegom odczulania, prawie w ogóle nie wykorzystuje się nowych metod tej immunoterapii – powiedział w środę na spotkaniu z dziennikarzami w Warszawie prof. Andrzej Emeryk z Lublina.

  • Alergolodzy zaniepokojeni reformą POZ

    Reforma POZ planowana przez rząd zmierza do eliminacji alergologii – alarmują specjaliści.

  • Alergolodzy pytają o miejsce w systemie

    Projekt założeń do ustawy o POZ budzi poważne obawy polskich alergologów i niesie za sobą możliwości marginalizacji specjalistycznego leczenia alergologicznego – podkreśla prof. Zbigniew Bartuzi, prezydent PTA.

  • Mikrobiom jelitowy noworodka pozwoli przewidzieć ryzyko alergii i astmy

    Populacja bakterii zamieszkujących jelita dziecka w pierwszym miesiącu życia może bezpośrednio wpłynąć na rozwój układu odpornościowego oraz ryzyko astmy i alergii w późniejszym życiu - wynika z badań opublikowanych przez "Nature Medicine".

  • Antybiotykoterapia w 1. rż. zwiększa ryzyko alergii pokarmowej

    Antybiotykoterapia stosowana w ciągu pierwszego roku życia może zwiększać ryzyko wystąpienia alergii pokarmowej - wykazały nowe badania naukowców z Uniwersytetu Południowej Karoliny. Praca na ten temat ukazała się na łamach czasopisma „Allergy, Asthma & Clinical Immunology".

  • Są podobne, a zdiagnozować je niełatwo - alergia pokarmowa i nietolerancja pokarmowa

    Ból brzucha, wysypka, biegunka i wymioty są nie tylko objawem zatrucia pokarmowego, ale też poważnych, przewlekłych schorzeń, jakimi są alergia pokarmowa lub nietolerancja pokarmowa - mówi prof. dr hab. n. med. Lucyna Mastalerz, specjalista w dziedzinie immunologii klinicznej, alergologii, chorób płuc i chorób wewnętrznych oraz Konsultant Wojewódzki w dziedzinie chorób płuc.

  • Wczesne wprowadzenie pokarmów alergizujących zmniejsza ryzyko uczulenia

    Dzieci, do których jadłospisu jeszcze przed ukończeniem pierwszego roku życia wprowadzono mleko krowie, przetwory mleczne, jajka oraz orzechy są mniej narażone na rozwój alergii pokarmowych niż maluchy, z których diety zapobiegawczo eliminuje się wymienione grupy pokarmów.

  • Bezpłatne konsultacje z alergologami w całej Polsce

    Od poniedziałku przez 7 kolejnych dni w ponad 80 miastach Polski będzie można skorzystać z bezpłatnych konsultacji z alergologami. Wydarzenie odbywa się w ramach trzeciej edycji „Tygodnia Edukacji nt. Anafilaksji”.

  • Co drugi Polak doświadczy choroby alergicznej

    Co drugi mieszkaniec Polski doświadczy w swoim życiu choroby alergicznej; liczba osób cierpiących na alergie nieustannie rośnie, a w miastach jest 4 razy więcej alergików niż na wsi - mówi alergolog prof. Piotr Kuna.

  • Rośnie liczba osób cierpiących na alergie

    W ostatnich latach w Europie ponad dwukrotnie zwiększyła się liczba osób cierpiących na alergie. Liczba naturalnych alergenów nie zwiększyła się, ale przybyło uczulających substancji chemicznych – podkreśla prof. Ewa Czarnobilska, kierownik Centrum Alergologii Klinicznej i Środowiskowej Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie.

275 artykułów - strona 20 z 28

Napisz do nas

Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek, zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.