Opracowała: lek. Karina Polak
Trądzik zwyczajny stanowi jedną z najczęstszych przyczyn zgłaszania się pacjentów do dermatologa – szacuje się, że może dotyczyć do 85% chłopców oraz 80% dziewcząt. Istotą choroby są zaburzenia dotyczące aparatu włosowo-łojowego, które prowadzą do powstania stanu zapalnego; obejmują one m.in. nadmierną produkcję łoju, zaburzenia rogowacenia w obrębie ujść gruczołów, zaburzenia związane z wpływem bakterii Cutibacterium acnes. Celem autorów przeglądu systematycznego z metaanalizą była ocena, czy skład diety może wpływać na nasilenie zmian trądzikowych.
Przeprowadzono wyszukiwanie w bazie Medline, obejmujące artykuły anglojęzyczne opublikowane do października 2021 r. Po zastosowaniu odpowiednich kryteriów włączenia i wyłączenia w ostatecznej analizie uwzględniono 34 spośród 410 artykułów, z których 28 dotyczyło badań obserwacyjnych, 6 zaś badań klinicznych (w tym 5 badań z randomizacją). 5 spośród analizowanych badań oceniało związek między indeksem glikemicznym (glycemic index – IG) pokarmów stosowanych w diecie a nasileniem trądziku (22 671 osób w grupach badanych oraz 27 951 w grupach kontrolnych); 10 badań dotyczyło wpływu spożywania nabiału na nasilenie zmian trądzikowych (26 782 osoby w grupach badanych, 25 262 w grupach kontrolnych), pozostałych zaś 13 badało obie te zależności.
Wykazano, że wysoki IG oraz zwiększone spożycie węglowodanów zwiększają ryzyko powstawania zmian trądzikowych. W niektórych populacjach, zwłaszcza z dominującą tzw. dietą zachodnią, zwiększone spożycie nabiału mogło powodować zwiększone nasilenie zmian trądzikowych. Wpływ diety na trądzik jest prawdopodobnie zależny od płci i pochodzenia etnicznego.
Wnioski
- Wysoki indeks glikemiczny spożywanych pokarmów, zwiększona ilość węglowodanów oraz nabiału w diecie mogą się przyczyniać do nasilenia zmian trądzikowych.
- Wpływ diety na trądzik jest prawdopodobnie zależny od płci i pochodzenia etnicznego.