Opracował dr n. med. Radosław Pach
Skróty: ERAS (enhanced recovery after surgery) – protokół opieki okołooperacyjnej dla poprawy wyników leczenia
Wprowadzenie: Duże zabiegi operacyjne wyzwalają
odpowiedź metaboliczną na stres, która
skutkuje przemijającą insulinoopornością spowodowaną
zwiększonym wytwarzaniem glukozy,
zmniejszoną obwodową absorpcją glukozy oraz
zmniejszonym wytwarzaniem glikogenu. Obniżona
insulinowrażliwość prowadzi do pooperacyjnej
hiperglikemii, powikłań, zakażeń i wydłużenia
czasu trwania hospitalizacji.
Przedoperacyjne podanie złożonego napoju
węglowodanowego powoduje zachowanie insulinowrażliwości w porównaniu z głodzeniem lub
podaniem wody u chorych zakwalifikowanych do
operacji jelita grubego. Istnieją różnice w metabolizmie
prostych i złożonych węglowodanów oraz
wyzwalanej przez nie odpowiedzi pod postacią
zwiększenia stężenia insuliny. Fruktozę cechuje
niski indeks glikemiczny (wskaźnik w zakresie
0–100 informujący, jak szybko organizm metabolizuje
50 g danego węglowodanu) wynoszący 19 ±2,
podczas gdy dla maltodekstryny wynosi on 85.
Nie oceniono dotychczas, czy korzystne jest przedoperacyjne
podanie napoju zawierającego prosty
węglowodan, który wyzwala mniejszą odpowiedź
insulinową. Celem niniejszego badania było ustalenie, w jakim stopniu przedoperacyjne podanie
napoju zawierającego prosty węglowodan zachowuje
insulinowrażliwość w porównaniu z napojem
zawierającym złożony węglowodan.
Populacja: 30 dorosłych chorych, bez cukrzycy, poddanych laparoskopowej resekcji okrężnicy
Metody: badanie kliniczne z randomizacją (1:1) i podwójnie ślepą próbą.
Interwencja: W badaniu zastosowano protokół opieki okołooperacyjnej dla poprawy wyników leczenia (ERAS). Pacjenci otrzymywali napój węglowodanowy 2 godziny przed rozpoczęciem zabiegu. Chorzy z grupy badanej przyjęli napój zawierający prosty węglowodan (400 ml, 50 g fruktozy), a osoby z grupy kontrolnej – złożony napój węglowodanowy (400 ml, 40 g maltodekstryny i 10 g fruktozy). Podczas zabiegu podawano insulinę w dawce 2,5 mU/kg beztłuszczowej masy ciała/min wraz z wlewem 10% dekstrozy w różnych dawkach, tak aby utrzymywać glikemię na poziomie 5,5 mmol/l. Do oceny pooperacyjnej insulinooporności, insulinowrażliwości i funkcji komórek beta zastosowano model oceny homeostazy HOMA2, który odzwierciedla równowagę między wytwarzaniem glukozy w wątrobie i wydzielaniem insuliny. U poszczególnych chorych wykonano jeden z następujących zabiegów: hemikolektomię prawo- bądź lewostronną, resekcję esicy, resekcję poprzecznicy.
Kryteria włączenia: planowa laparoskopowa resekcja okrężnicy; wiek >18 lat; HbA1c ?5,7%; brak cukrzycy, nieprzyjmowanie doustnych leków obniżających glikemię
Kryteria wyłączenia: cukrzyca; stan przedcukrzycowy
Pierwszorzędowy punkt końcowy: śródoperacyjna insulinowrażliwość oceniana przez obwodową absorpcję glukozy (wartość M) sposobem określanym akronimem HEC (hiperinsulinemic euglycemic glucose clamp). Metoda ta polega na podawaniu insuliny dożylnie w stałej dawce z jednoczesnym podawaniem dożylnie glukozy w różnych dawkach, tak aby utrzymać prawidłową glikemię. Im niższe tempo wlewu glukozy konieczne jest do utrzymania normoglikemii, tym większy stopień insulinooporności. Wartość M oznacza taką dawkę glukozy, przy której jej podaż równa się zużyciu w mięśniach i tkance tłuszczowej. Wartość M<5,5 mg/kg/min świadczy o insulinooporności.
Drugorzędowe punkty końcowe: pooperacyjna wątrobowa insulinooporność oceniana metodą HOMA2-IR (homeostatic model assessment), glikemia na czczo (fasting blood glucose), stężenie białka C-reaktywnego wyjściowo i w 1.–3. dobie pooperacyjnej; częstość powikłań w ciągu 30 dni według klasyfikacji Claviena–Dindy; czas trwania hospitalizacji
Wyniki:
- Śródoperacyjna insulinowrażliwość była utrzymana w obu grupach, bez różnicy po podaniu prostego lub złożonego napoju węglowodanowego (śr. wartość M 8,3 [±3,3] vs. 8,8 [±3,8] mg/kg/min, p = 0,7).
- Insulinowrażliwość w okresie pooperacyjnym była utrzymana, bez różnic w zakresie wątrobowej insulinooporności (HOMA2-IR) ani w zakresie glikemii na czczo w pierwszych 3 dobach pooperacyjnych.
- Nie stwierdzono różnic pomiędzy grupami pod względem częstości powikłań (33% vs. 21%, p = 0,7) ani czasu trwania hospitalizacji (mediana 3,5 dnia vs. 2,5 dnia, p = 0,1).
Wnioski:
U chorych poddanych laparoskopowej resekcji okrężnicy w trybie protokołu ERAS okołooperacyjna insulinowrażliwość pozostawała zachowana i nie zmieniała się w okresie pooperacyjnym niezależnie od rodzaju napoju węglowodanowego podanego 2 godziny przed zabiegiem. Przedoperacyjne podanie złożonego napoju węglowodanowego nie przynosi dodatkowych korzyści w tej grupie chorych.