Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Dieta w chorobie wrzodowej

13.06.2014
mgr inż. Anna Taraszewska
Instytut Żywności i Żywienia
Zakład Żywienia i Dietetyki z Kliniką Chorób Metabolicznych i Gastroenterologii

Przykładowy jadłospis dla osoby z chorobą wrzodową

Wydrukuj swojemu pacjentowi przykładowy jadłospis

Śniadanie I

  • kasza manna na mleku (2% tłuszczu)
  • chleb pszenny czerstwy posmarowany cienko masłem/margaryną
  • polędwica drobiowa
  • sałata zielona
  • pomidor bez skórki
  • sok pomarańczowy rozcieńczony wodą (pół na pół)
  • Śniadanie II

  • kajzerka czerstwa posmarowana masłem lub margaryną
  • serek homogenizowany naturalny/waniliowy
  • dojrzały banan
  • słaba herbata bez cukru lub z niewielkim dodatkiem cukru
  • Obiad

  • zupa ziemniaczana (bez zasmażki)
  • ziemniaki gotowane
  • pulpety z cielęciny
  • gotowana marchewka z dodatkiem odrobiny masła
  • kompot jabłkowy
  • Podwieczorek

  • galaretka brzoskwiniowa
  • ciasto drożdżowe czerstwe
  • słaba herbata bez cukru lub z niewielkim dodatkiem cukru
  • Kolacja

  • chleb pszenny czerstwy posmarowany cienko masłem/margaryną
  • filet z dorsza pieczony w folii aluminiowej z dodatkiem łagodnych przypraw
  • młoda fasolka szparagowa
  • sok pomarańczowy rozcieńczony wodą (pół na pół)
  • Napisz do nas

    Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek, zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
    Pomóż redagować portal.
    Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.