Dieta w nieswoistych chorobach zapalnych jelit
Których składników diety powinien unikać chory na nieswoistą chorobę zapalną jelit?
Których składników diety powinien unikać chory na nieswoistą chorobę zapalną jelit?
Kiedy podejrzewać, że objawy ze strony dolnego odcinka przewodu pokarmowego spowodowane są chorobą zakaźną przenoszoną drogą płciową.
Kiedy wiązać objawy pozaprzełykowe z refluksem i wprowadzić leczenie choroby refluksowej przełyku.
Jakie choroby uwzględnić w diagnostyce różnicowej u chorego ze stłuszczeniem wątroby? Czy prawidłowa masa ciała wyklucza rozpoznanie niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (NAFLD; obecnie nazwa zastępowana terminem niealkoholowa choroba wątroby związana z zaburzeniami metabolicznymi [MASLD])?
Częstotliwość wykonywania gastroskopii u chorego z przełykiem Barretta i postępowanie w razie stwierdzenia dysplazji.
Czy w kwalifikacji do kolonoskopii należałoby uwzględnić test FIT?
Wskazania do biopsji wątroby w niealkoholowej stłuszczeniowej chorobie wątroby.
Co oznacza pojęcie "prawidłowa mikrobiota"?
Czy powinien być stosowany w diagnostyce niedokrwistości z niedoboru żelaza?
Jakie są zalecenia w celu zmniejszenia ryzyka włóknienia wątroby w MASLD (dawniej niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby - NAFLD)?
Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek,
zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.