Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Czterokrotny wzrost zachorowań na raka jelita grubego w ostatnich 40 latach

03.03.2020
Zbigniew Wojtasiński

Stale rośnie zachorowalność na raka jelita grubego w naszym kraju, w ostatnich 40 latach zwiększyła się ona co najmniej czterokrotnie, szczególnie wśród mężczyzn – alarmują eksperci. Marzec jest miesiącem świadomości raka jelita grubego.

Fundacja STOMAlife ostrzega, że nowotwór jelita grubego może przez długi czas pozostawać bezobjawowy, a jego pierwsze symptomy pojawiają się dopiero, gdy choroba osiąga zaawansowane stadium. Dlatego ważna jest profilaktyka i poddawanie się refundowanej z budżetu państwa kolonoskopii, czyli wziernikowaniu jelita grubego.

Według Krajowego Rejestru Nowotworów w 1980 r. rak jelita grubego wykryto u 4,7 tys. Polek i Polaków, a w 2017 r. już u 19 tys. osób, czyli czterokrotnie więcej. Nadal jednak zwiększa się zachorowalność z tego powodu. Podejrzewa się, że w 2020 r. nowotwór ten wykryto u jeszcze większej grupy osób, choć oficjalne dane nie są jeszcze znane.

W ocenie ekspertów Instytutu Zarządzania w Ochronie Zdrowia Uczelni Łazarskiego w Warszawie, jeśli nic się nie zmieni, w 2030 r. liczba zachorowań z powodu raka jelita grubego może się w Polsce zwiększyć do 27 tys.

Fundacja STOMAlife przypomina, że ryzyko zachorowań obserwuje się po 50. roku życia. Zbyt późna wykrywalność ma niekorzystny wpływ na rokowanie pacjenta, więc zanim dojdzie do rozwoju raka, należy stosować odpowiednią profilaktykę.

Niepokojące jest jednak, że coraz częściej na raka jelita grubego chorują osoby w średnim wieku. Według Amerykańskiego Towarzystwa Onkologicznego (ACS), w latach 1995-2013 o 22 proc. zwiększyła się w USA zachorowalność na nowotwory przewodu pokarmowego, w tym szczególnie raka jelita grubego, wśród osób przed 50. rokiem życia.

„Wszyscy się zastanawiają, co jest tego powodem. Jedną z przyczyn może być otyłość i spożywanie coraz bardziej przetworzonej żywności” – twierdzi konsultant krajowy w dziedzinie gastroenterologii prof. Jarosław Reguła. Czujność onkologiczną powinny zatem zachować również osoby przed 50. rokiem życia.

Rak jelita grubego trudno wcześnie wykryć na podstawie jedynie objawów, takich jak bóle w okolicach brzucha oraz chudnięcie czy krwawienia. Dlatego ważna jest profilaktyka oraz poddawanie się badaniom, pozwalającym wcześnie wykryć ten nowotwór. Chodzi głównie o kolonoskopię, będącą najlepszą metodą wczesnego wykrywania bezobjawowego raka jelita grubego.

strona 1 z 2

Napisz do nas

Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek, zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.