Pytanie nadesłane do redakcji
Dieta proteinowa. Moje zdanie o diecie Dukana: jak się ŚCIŚLE stosuje do diety i przeczyta CAŁĄ książkę, to żadnych problemów nie ma. Tak jak już ktoś zauważył - proteinowe czwartki są PODSTAWĄ do zachowania swojej wagi. W książce jasno napisano, że niestety są one dożywotnie. Dukan pisze również o konieczności picia DUŻEJ ilości wody. A spożywanie zimnych posiłków pobudza organizm do szybszego metabolizmu. Już z lekcji biologii pamiętam, że w zimnie człowiek zużywa więcej energii i ma szybszy metabolizm, czy to nie jest potwierdzone naukowo? Wielu osobom ta dieta pomogła i nie narzekają, efekty uboczne są skutkiem nieścisłego przestrzegania diety.
Odpowiedziała
dr n. med. Lucyna Pachocka
kierownik Ogólnopolskiego Centrum dietetyki Instytutu Żywności i Żywienia
Pracując w Poradni Chorób Metabolicznych Instytutu Żywności i Żywienia mam często kontakt z pacjentami, którzy stosowali dietę proteinową przez różny okres. Z uwagi na złe samopoczucie i/lub złe wyniki badań biochemicznych musieli z diety zrezygnować.
Należy zaznaczyć, że spożywanie produktów bogatych w białko wiąże się z wysokim spożyciem cholesterolu, nasyconych kwasów tłuszczowych oraz soli, tym samym prowadząc do ryzyka rozwoju nadciśnienia, miażdżycy, choroby wieńcowej, zawału i udaru mózgu oraz przedwczesnego starzenia się. Dodatkowo narażamy się na przewlekłe zaparcia, nasilenie stanów zapalnych uchyłków jelita grubego oraz bolesności hemoroidów ze względu na nieobecność błonnika.
Dieta pozbawiona odpowiedniej ilości węglowodanów, a taką jest dieta proteinowa, negatywnie wpływa na mózg, wzmagając ketozę (nadmierne wytwarzanie ciał ketonowych prowadzące do kwasicy metabolicznej), może powodować uczucia zmęczenia i zaburzenia koncentracji oraz silnie osłabia wydolność i siłę mięśni ze względu na brak związków do syntezy glikogenu tworzącego naturalne rezerwy mięśniowe. W diecie tej również może dochodzić do niedoborów witamin rozpuszczalnych w wodzie, jak C, B1, B2, a także magnezu, cynku, miedzi i selenu, których najlepszymi źródłami są pełnoziarniste produkty zbożowe i kasze.
Dieta proteinowa pozbawiona jest również izoflawonów zawartych w roślinach strączkowych o działaniu łagodzącym objawy menopauzy, chroniącym kości przed osteoporozą i poprawiających stan skóry. Grozi również hiperwitaminozą, czyli nadmiernym spożyciem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, jak A czy D, co może doprowadzić do uszkodzenia wątroby.
Zagrożenia związane z dietą bogatobiałkową dotyczą także silnego obciążenia nerek. Dodatkowo dieta proteinowa silnie zakwasza organizm, zaburzając równowagę kwasowo-zasadową, co sprzyja chorobom stawów, bólom mięśni, zaburzeniom trawienia oraz zwiększonej utracie wapnia z moczem (ryzyko osteoporozy).
U pacjentów po zastosowaniu diety proteinowej bardzo często obserwuję większe stężenie kwasu moczowego we krwi. Diety o wysokiej zawartości białka, do których należy też dieta Dukana, mogą dawać szybkie i krótkotrwałe efekty odchudzania, jednak należy za każdym razem rozważyć wszystkie ich negatywne konsekwencje zdrowotne.
Dlatego radzę Pani i wszystkim innym, którzy chcą zastosować niekonwencjonalną dietę, żeby przed zastosowaniem takiej diety zrobić podstawowe badania krwi, takie jak: enzymy wątrobowe, kreatynina, mocznik i badanie moczu, a następnie skonsultować ich wyniki z lekarzem lub dietetykiem.