Pytanie nadesłane do redakcji
Witam, stwierdzono u mnie (56 lat) kamicę nerkową - kamień 3 mm w lewej nerce, oprócz tego mam niedoczynność tarczycy, podwyższony cholesterol (i niedosłuch obustronny). Jaka dieta? Mam problem z jej ustaleniem. Proszę o dopowiedź. Pozdrawiam, Danuta.
Odpowiedziała
dr n. med. Lucyna Pachocka
kierownik Ogólnopolskiego Centrum Dietetyki Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie
Szanowna Pani,
dieta przy niedoczynności tarczycy powinna dostarczać przede wszystkim jodu. Dobrym źródłem jodu są ryby, wody zawierające jod oraz sól jodowana.
Natomiast unikać Pani powinna spożycia produktów zawierających substancje wolotwórcze tzw. goitrogenów, które zaburzają wchłanianie tego pierwiastka. Należą do nich: brukselka, kapusta, brokuły, kalafior, brukiew, rzepa, gorczyca, rzodkiewki, chrzan, soja oraz tofu. Ponadto ograniczyć należy spożycie orzeszków ziemnych, szpinaku, gruszek, truskawek i pędów bambusa, te bowiem produkty także zawierają goitrogeny, tyle że w mniejszych ilościach.
Z kolei przy zwiększonym stężeniu cholesterolu w surowicy krwi należy wykluczyć w diecie tłuszcze zwierzęce, w tym masło, tłuste mięsa i wędliny, tłuste napoje mleczne, śmietanę, tłuste sery, np. żółte, podroby i wyroby garmażeryjne zawierające podroby, np. pasztety, kaszanki oraz potrawy smażone i podsmażane.
Natomiast nie podała Pani informacji jaki jest to rodzaj kamicy nerkowej. Wskazówką dla mnie mogło by być zbadanie moczu z osadem. Skład osadu wskazywałby na ograniczenia spożycia produktów, które w zależności rodzaju kamicy powinny być wyeliminowane.
Po uzyskaniu tych danych i informacji, o tym czy ma Pani prawidłową masę ciała czy nadwagę przedstawię przykładowy jadłospis uwzględniający wszystkie ograniczenia w diecie.