×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Zasady żywienia w przewlekłym zapaleniu trzustki

Pytanie nadesłane do redakcji

Dzień dobry. Jestem leczona w Poradni Gastrologicznej z powodu przewlekłego zapalenia trzustki (pourazowego). Uprzejmie proszę o informację, czy mogę jeść owoce żurawiny, a jeżeli to możliwe, bardzo proszę również o inne porady dotyczące odżywiania. Leczę się od trzech miesięcy i obecnie nie odczuwam bólu. Zażywam 3 x dziennie Kreon jd. 100 000 i Ulgix oraz Controloc 20. Bardzo boję się ostrego nawrotu choroby. Serdecznie dziękuję. Irka M.

Odpowiedziała

dr n. med. Anna Mokrowiecka
specjalista chorób wewnętrznych
Oddział Kliniczny Gastroenterologii Ogólnej i Onkologicznej
Uniwersytecki Szpital Kliniczny UM w Łodzi

Dieta jest istotnym elementem leczenia przewlekłego zapalenia trzustki - ma zapobiegać niedożywieniu oraz łagodzić dolegliwości, objawy niewydolności trzustki i zaburzenia gospodarki węglowodanowej; powinna być wysokokaloryczna (2500-3000 kcal/dobę) i bogatobiałkowa.

Wskazane jest spożywanie małych posiłków 6 razy dziennie.

Nie jest konieczne ograniczenie spożycia tłuszczów, zwłaszcza jeżeli nie ma objawów zaburzenia ich trawienia (tłuszczowe biegunki) i chory przyjmuje enzymy trzustkowe (dawka w zależności od ilości tłuszczu w diecie).

W trakcie leczenia preparatami enzymów trzustkowych powinno się ograniczyć ilość błonnika, który wpływa na aktywność enzymów i może nasilić dolegliwości.

W razie braku poprawy w leczeniu biegunek tłuszczowych dołącza się preparaty średniołańcuchowych wąsów tłuszczowych (tzw. MCT) i uzupełnianie w diecie nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wskazana jest także suplementacja witamin z grupy ADEK.

W każdym rodzaju przewlekłego zapalenia trzustki obowiązuje całkowita abstynencja oraz zaprzestanie palenia tytoniu.

Nie znam żadnych danych, które mówiłyby o przeciwwskazaniach do stosowania żurawiny w przewlekłym zapaleniu trzustki. Znane jest powszechnie jej dobroczynne działanie, zwłaszcza na układ moczowy ze względu na przeciwbakteryjne właściwości. Natomiast jest przeciwwskazana u osób z kamicą szczawianową, niedoborem wapnia lub chorobami z nim związanymi (osteoporoza) oraz u osób przyjmujących warfarynę (ryzyko kumulacji i krwawienia).

Piśmiennictwo:

Antczak A., Myśliwiec M. Pruszczyk P. (red.):Wielka Interna. Dąbrowski A. (red.): Gastroenterologia. Medical Tribune, Warszawa 2011.

12.04.2013
Wybrane treści dla Ciebie
  • Dieta w niedokrwistości z niedoboru żelaza
  • Rak trzustki - objawy nowotworów złośliwych trzustki - diagnoza i rokowania
  • Dieta w chorobie refluksowej
  • Najczęstsze przyczyny bólów po lewej stronie brzucha
  • Dieta w zespole metabolicznym
  • Dieta o małej zawartości FODMAP (dieta zalecana w zespole jelita drażliwego)
  • Przewlekłe zapalenie trzustki
  • Dieta w chorobie Alzheimera
  • Wzdęcia brzucha i nadmierne gazy – postępowanie dietetyczne
  • Regeneracja i oczyszczanie wątroby – czy wspomaganie jest potrzebne?
Inne pytania
  • Amarantus – czy warto go jeść?
  • Właściwości gorzkiej czekolady
  • Produkty zalecane osobom z dną moczanową
  • Ćwiczenia na płaski brzuch
  • Śniadanie na diecie – co jeść, by nie być głodnym?
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta