Pytanie nadesłane do redakcji
Dzień dobry. Jestem leczona w Poradni Gastrologicznej z powodu przewlekłego zapalenia trzustki (pourazowego). Uprzejmie proszę o informację, czy mogę jeść owoce żurawiny, a jeżeli to możliwe, bardzo proszę również o inne porady dotyczące odżywiania. Leczę się od trzech miesięcy i obecnie nie odczuwam bólu. Zażywam 3 x dziennie Kreon jd. 100 000 i Ulgix oraz Controloc 20. Bardzo boję się ostrego nawrotu choroby. Serdecznie dziękuję. Irka M.
Odpowiedziała
dr n. med. Anna Mokrowiecka
specjalista chorób wewnętrznych
Oddział Kliniczny Gastroenterologii Ogólnej i Onkologicznej
Uniwersytecki Szpital Kliniczny UM w Łodzi
Dieta jest istotnym elementem leczenia przewlekłego zapalenia trzustki - ma zapobiegać niedożywieniu oraz łagodzić dolegliwości, objawy niewydolności trzustki i zaburzenia gospodarki węglowodanowej; powinna być wysokokaloryczna (2500-3000 kcal/dobę) i bogatobiałkowa.
Wskazane jest spożywanie małych posiłków 6 razy dziennie.
Nie jest konieczne ograniczenie spożycia tłuszczów, zwłaszcza jeżeli nie ma objawów zaburzenia ich trawienia (tłuszczowe biegunki) i chory przyjmuje enzymy trzustkowe (dawka w zależności od ilości tłuszczu w diecie).
W trakcie leczenia preparatami enzymów trzustkowych powinno się ograniczyć ilość błonnika, który wpływa na aktywność enzymów i może nasilić dolegliwości.
W razie braku poprawy w leczeniu biegunek tłuszczowych dołącza się preparaty średniołańcuchowych wąsów tłuszczowych (tzw. MCT) i uzupełnianie w diecie nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wskazana jest także suplementacja witamin z grupy ADEK.
W każdym rodzaju przewlekłego zapalenia trzustki obowiązuje całkowita abstynencja oraz zaprzestanie palenia tytoniu.
Nie znam żadnych danych, które mówiłyby o przeciwwskazaniach do stosowania żurawiny w przewlekłym zapaleniu trzustki. Znane jest powszechnie jej dobroczynne działanie, zwłaszcza na układ moczowy ze względu na przeciwbakteryjne właściwości. Natomiast jest przeciwwskazana u osób z kamicą szczawianową, niedoborem wapnia lub chorobami z nim związanymi (osteoporoza) oraz u osób przyjmujących warfarynę (ryzyko kumulacji i krwawienia).