Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Choroba zwyrodnieniowa stawów - wskazówki żywieniowe

Pytanie nadesłane do redakcji

Mam chorobę zwyrodnieniową stawów, jaką dietę stosować?

Odpowiedziała

prof. dr hab. Irena Zimmermann-Górska
Specjalista chorób wewnętrznych, specjalista reumatologii
Katedra i Klinika Reumatologiczno-Rehabilitacyjna i Chorób Wewnętrznych w Poznaniu

Choroba zwyrodnieniowa jest bardzo częsta, dotyczy głównie kobiet, szczególnie po 55. roku życia. Najczęściej zmienione i bolesne są stawy kolanowe, biodrowe, stawy rąk i kręgosłupa. Rozróżnia się pierwotną chorobę zwyrodnieniową, która jest związana z nieprawidłową budową chrząstki stawowej (często dziedziczną) i jej postać wtórną spowodowaną najczęściej przeciążeniem stawów. To przeciążenie często jest spowodowane nadwagą lub otyłością, także wykonywaną pracą, czasem sportem.

Istotą choroby jest niszczenie chrząstki, która w stawie odgrywa rolę "amortyzatora" i ułatwia poślizg powierzchni kości podczas ruchu. Zniszczona chrząstka nie może już zabezpieczać stawu. Równocześnie dochodzi często do odczynu zapalnego w stawie, później do zniekształceń i ograniczenia ruchomości. Głównym objawem jest ból.

Podstawą leczenia choroby zwyrodnieniowej jest zabezpieczenie stawów przed nadmiernym obciążeniem, a więc u osób z nadwagą zmniejszenie masy ciała. W tych przypadkach dieta będzie polegać głównie na zasadach stosowanych przy "odchudzaniu". Równocześnie należy dbać o utrzymanie właściwej siły mięśni poprzez spożywanie produktów zawierających białko, bogatych w żelazo, potas i magnez.

Stosuje się także "suplementy" diety - preparaty glukozaminy i siarczanu chondroityny.

Oprócz diety ważną rolę odgrywa ruch (bez przeciążenia stawów), który pozwala na odpowiedni dopływ krwi do tkanek stawowych i ułatwia "odżywianie" chrząstki.

Data utworzenia: 31.10.2012
Choroba zwyrodnieniowa stawów - wskazówki żywienioweOceń:

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.