Pod koniec sierpnia weszły w życie przepisy, zgodnie z którymi książeczki zdrowia dziecka mają stać się elementem dokumentacji medycznej, natomiast w połowie września resort zdrowia przekazał do konsultacji społecznych projekt rozporządzenia w sprawie rodzajów, zakresu i wzorów dokumentacji medycznej oraz sposobu jej przetwarzania.
Krakowscy piekarze przygotowują akcję, której celem będzie przywrócenie obwarzanka do szkół. Samorządowcy stają też w obronie drożdżówki.
Połowa sieradzkich uczniów je śniadania codziennie, z tego 90% w domu. 85% przyznaje się do jedzenia różnego typu przekąsek między posiłkami. 1/5 wybiera wtedy słodycze, a 6% - chipsy. 38% twierdzi, że chętniej sięga po owoce. Odpowiedź, że nigdy nie je słodyczy, dało 2,5% pytanych.
W przedszkolach i szkołach zmieniły się zasady żywienia – wydawane są wyłącznie potrawy zdrowe. Nie ma słodyczy, obiady są niemal bez soli. Nie wszystkim to się podoba – informuje „Gazeta Wyborcza”.
18 września we Wrocławiu zostanie podpisanie porozumienie pomiędzy Polskim Towarzystwem Pediatrycznym, a Stowarzyszeniem Izraelskich Towarzystw Pediatrycznych.
W kluczu odpowiedzi do programu edukacyjnego zamieszczonego w Medycynie Praktycznej-Pediatrii nr 3/2015 błędnie podano prawidłową odpowiedź do pytania 24. Prawidłową odpowiedzią jest A (laktuloza). Przepraszamy za zaistniały błąd.
To już 14. edycja organizowanej przez Medycynę Praktyczną konferencji, która z roku na rok gromadzi coraz więcej uczestników. To dowód, że lekarze cenią sobie Jesień Pediatryczną i zależy im na poszerzaniu wiedzy i umiejętności.
Standardy postępowania medycznego przy udzielaniu dzieciom i młodzieży świadczeń profilaktycznej opieki zdrowotnej określi rozporządzenie Ministra Zdrowia, którego projekt trafił właśnie do konsultacji.
Malejąca liczba dzieci, spadek ich udziału w populacji z 29,5% w roku 1989 do 18,2% w roku 2013 wskazuje na konieczność intensyfikacji działań mających na celu odwrócenie negatywnego trendu - podkreśla Marek Krupiński, Dyrektor Generalny UNICEF Polska.
Do przygotowania posiłków w szkolnych i przedszkolnych stołówkach wolno używać soli, jednak powinna być to sól sodowo-potasowa; należy pamiętać, że dzienne spożycie soli powinno wynosić nie więcej niż 5 g; można używać ziół i przypraw - przypomina resort zdrowia.
Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek,
zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.