Czy nietolerancja laktozy u dziecka jest przeciwwskazaniem do karmienia piersią?Nietolerancja laktozy to obecnie szalenie modne i z pewnością mocno nadużywane rozpoznanie. W Internecie roi się od niskiej jakości zaleceń dla matek karmiących dotyczących sposobów zmniejszania zawartości laktozy w pokarmie za pomocą modyfikacji diet.
Krwiste lub fusowate wymiotyKrwiste i fusowate wymioty to bardzo poważne objawy, skłaniające do uzyskania niezwłocznej porady lekarskiej,
nawet w warunkach doraźnej wizyty pogotowia ratunkowego lub izby przyjęć szpitala.
Nadwrażliwość na pokarmyNadwrażliwość na pokarmy to nadmierna, patologiczna i nieadekwatna do sytuacji reakcja organizmu na jakąś substancję, której spożycie może wywołać objawy ze strony różnych narządów i układów. Do reakcji nadwrażliwości mogą się przyczynić składniki pokarmowe i dodatki do żywności.
Alergia pokarmowa u dzieciAlergię pokarmową łatwo można pomylić ze znacznie częstszą nietolerancją pokarmową, z powodu występowania podobnych objawów ze strony przewodu pokarmowego. Jeśli Twoje dziecko cierpi na nietolerancję pokarmową, to zjedzenie niewielkiej ilości danego pokarmu nie wywoła u niego żadnych dolegliwości. W przypadku alergii pokarmowej nawet śladowa ilość uczulającego pokarmu może spowodować reakcję alergiczną.
Czy podczas karmienia piersią można spożywać miód?Czy podczas karmienia piersią można spożywać miód? Wiem, że nie wolno go podawać niemowlętom i małym dzieciom z powodu ryzyka skażenia miodu laseczkami tężca, ale czy zakaz dotyczy także matek karmiących?
Leki bezpieczne dla karmiącej mamyOd trzech tygodni nie karmię piersią, bo musiałam brać antybiotyk, a później przyjmowałam tabletki przeciwbólowe, a teraz chce wrócić do karmienia piersią, ale jak ściągam pokarm to jest bardzo gęsty i lepki? Co zrobić, żeby był normalny i żebym zaczęła karmić?
Alergia pokarmowaOkoło 1/3 ludzi przypisuje sobie „uczulenie” na określony pokarm, ale prawdziwa alergia pokarmowa występuje u 4—8% dzieci i 2—4% osób dorosłych. Do najczęstszych alergenów pokarmowych uczulających dzieci należą: mleko krowie (1—5%) oraz jajka. Dorosłych uczulają zazwyczaj ryby i owoce morza, orzechy, seler, pomidor, przyprawy, zboża.