Wczesne wprowadzanie pokarmów alergizujących do diety a alergie i choroby autoimmunizacyjne – czy istnieje związek?
Czy różne pokarmy w różny sposób wpływają na rozwój tych chorób?
Czy różne pokarmy w różny sposób wpływają na rozwój tych chorób?
Zapoznaj się z wynikami badania LEAP-On.
Zapoznaj się z wynikami badania.
Czy wczesne (po ukończeniu 3. mż.) wprowadzanie pokarmów o dużym potencjale alergizującym do diety niemowląt karmionych wyłącznie piersią ma wpływ na ryzyko rozwoju alergii na te pokarmy w okresie od 1. do 3. roku życia?
W ciągu ostatnich 30 lat w krajach charakteryzujących się tzw. zachodnim stylem życia alergia na orzeszki ziemne stała się głównym problemem zdrowia publicznego.
W artykule zwrócono uwagę na czynniki ryzyka zaburzenia wzrastania u dzieci z alergią na pokarmy, ocenę stanu odżywienia dzieci z alergią na pokarmy, rozpoznawanie wczesnych objawów niedoborów żywieniowych, dobór odpowiedniej diety oraz potrzebę ustalenia odpowiedniego planu wizyt kontrolnych.
Wykład prof. Michała Kurka wygłoszony na konferencji „Interna 2014” w Warszawie.
Trudno jest ustalić pewne rozpoznanie alergii na pokarmy. Zebrany wywiad często jest niewiarygodny, a wyniki testów alergenowych są trudne do zinterpretowania.
Komentowany artykuł stanowi wnikliwe podsumowanie dostępnych danych naukowych na temat zespołu zapalenia jelit wywołanego przez białka pokarmowe.