Nadwrażliwość na pokarmy u dzieci chorych na atopowe zapalenie skóry
23.05.2000
A.W. Burks, J.M. James, A. Hiegel, G. Wilson, J.G. Wheeler, S.M. Jones, N. Zuerlein
The Journal of Pediatrics, 1998; 132: 132 - 136
Wybrane treści dla pacjenta
-
Kamica pęcherzyka żółciowego u dzieci
Jedną z przyczyn powstawania kamicy pęcherzyka żółciowego jest intensywne odchudzanie się, obserwowane często u dziewcząt w okresie dojrzewania.
-
Kwaśna i wodnista kupka u niemowlaka karmionego piersią
Moja 4-miesięczna córeczka od kilku dni robi kupki o intensywnie kwaśnym zapachu i
jakby bardziej "wilgotne" niż do tej pory. Karmię ją odciąganym pokarmem zagęszczonym Nutritonem.
Jest wesoła, ruchliwa, nie wygląda, jakby jej coś dolegało, ale w 7. tygodniu życia przeszła
infekcję dróg moczowych i teraz wolę dmuchać na zimne – czy te kupki to coś, czym powinnam
się martwić?
-
Dieta dla osób dorosłych z alergią na białka jaja
Ze względu na bardzo dużą wartość odżywczą jaj, ich eliminacja powoduje zubożenie diety w wiele cennych składników odżywczych - dowiedz się, w jaki sposób zastępować je w swoim codziennym jadłospisie.
-
Choroba Kawasakiego u dzieci
Choroba Kawasakiego przebiega podobnie jak ostra infekcja. Początek jest nagły, w postaci gorączki niejasnego pochodzenia trwającej przynajmniej 5 dni, niereagującej na leki przeciwgorączkowe i stosowaną antybiotykoterapię. Objawy kliniczne pozwalają wyróżnić trzy fazy choroby Kawasakiego: ostrą, podostrą, i okres zdrowienia.
-
Kontrowersje wokół spożycia mleka krowiego i jego przetworów
Przeglądając treści dostępne w Internecie, można znaleźć ogromną liczbę stron internetowych, których autorzy sugerują, iż mleko krowie jest „cichym zabójcą”, „dobre dla cieląt, a nie dla ludzi”, „prowadzi do złamań kości”, „powoduje alergię, nietolerancję laktozy, stan zapalny, osteoporozę, zaćmę, anemię i kamienie nerkowe” itd. Warto skoncentrować się na faktach i na podstawie dostępnych dowodów naukowych ustalić, jakimi rzetelnymi danymi na temat mleka krowiego obecnie dysponujemy.
-
Alergia pokarmowa
Około 1/3 ludzi przypisuje sobie „uczulenie” na określony pokarm, ale prawdziwa alergia pokarmowa występuje u 4—8% dzieci i 2—4% osób dorosłych. Do najczęstszych alergenów pokarmowych uczulających dzieci należą: mleko krowie (1—5%) oraz jajka. Dorosłych uczulają zazwyczaj ryby i owoce morza, orzechy, seler, pomidor, przyprawy, zboża.
-
Hemochromatoza noworodkowa
Hemochromatoza noworodkowa jest chorobą o bardzo gwałtownym przebiegu, w którym już w okresie płodowym dochodzi do magazynowania żelaza w wątrobie i innych narządach.
-
Mózgowe porażenie dziecięce
Ważne, by dziecko z MPD było pod systematyczną, wieloprofilową opieką, miało terapię dostosowaną do swoich potrzeb i możliwości, stosowaną długofalowo. Z jednej strony nie należy zaniedbywać terapii, z drugiej jednak nie można dopuszczać do nadmiernego przeciążenia dziecka zbyt dużą ilością pracy.
-
Wady zgryzu u dzieci
Wada zgryzu jest zaburzeniem w budowie i w czynnościach narządów jamy ustnej. Zaburzenie może być ograniczone do zębów lub łuków zębowych i ich wzajemnych relacji.
-
Ostre, okresowe i przetrwałe alergiczne zapalenie spojówek
Alergiczne zapalenie spojówek to stan zapalny spojówek na skutek uczulenia na alergeny. W zależności od czasu trwania, alergiczne zapalenie spojówek może być ostre, okresowe lub przetrwałe. Charakterystycznym objawem jest świąd spojówek, a także przekrwienie, łzawienie i obrzęk spojówek oraz powiek. Podstawą leczenia jest unikanie narażenia na alergen wywołujący objawy, przemywanie oczu fizjologicznym roztworem NaCl lub preparatami sztucznych łez bez konserwantów. Lekarz może przepisać także krople z lekami przeciwhistaminowymi lub inne.