Musimy ograniczyć ilość soli kuchnnej

24.02.2009
inf. wł.
Sól kuchenna zawiera sód, który w nadmiarze powoduje wzrost ciśnienia tętniczego krwi, co może prowadzić do rozpoczęcia się choroby nadciśnieniowej, zwłaszcza u osób z nadwagą i otyłością. Choroba nadciśnieniowa jest główną przyczyną chorób serca i naczyń, zwłaszcza u osób powyżej 50. roku życia. 11 lutego odbyła się w Szpitalu Uniwersyteckim w Krakowie konferencja pt. "Profilaktyka jodowa a konieczność ograniczenia spożycia soli - wyzwanie XXI wieku".
O tym się mówi
  • MZ i NFZ chcą wspierać procesy konsolidacji szpitali
    Ma to być remedium na problemy szpitalnictwa i – obok odwracania piramidy świadczeń – kluczowy element zmian systemowych. Minister zdrowia zapowiedziała, że rozmowy z przedstawicielami samorządów, o których wspominała już w marcu, ruszą lada chwila.
  • Na rozmowy o systemie nie ma miejsca i czasu
    MZ nie potrafi załatwić tak błahej systemowo sprawy, jak uwolnienie od kary lekarzy ukaranych za tzw. nienależną refundację preparatu mlekozastępczego. Jak mamy uwierzyć, że możliwe będą jakiekolwiek decyzje systemowe? – pyta Łukasz Jankowski, prezes NRL.
  • Zdrowie. Zmiany, ale jakie?
    Mimo że media piszą o karuzeli stanowisk w resorcie zdrowia i NFZ, jest kilka takich, na których zmian nie było, czego premier (oraz jego otoczenie) nie rozumie i – co więcej – tych zmian się domaga.