Diety alternatywne to bardzo często tzw. diety cud, które w języku angielskim określa się jako fad diets, co w dosłownym tłumaczeniu oznacza modne diety.
Fot. pixabay.com
Diety tego typu niestety cieszą się dużą popularnością, głównie dlatego, że obiecują szybką redukcję tkanki tłuszczowej, gromadzonej zwykle przez wiele lat. Ponadto są one łatwe do wdrożenia i nie wymagają dużego wysiłku od pacjenta.
Okazuje się, że można wyróżnić kilka wspólnych cech tego typu diet. Zwraca się uwagę na następujące kwestie:
- rzadko promują zdrową i racjonalną utratę masy ciała,
- polegają zwykle na tymczasowej zmianie sposobu żywienia,
- obiecują szybką utratę masy ciała i natychmiastową poprawę samopoczucia,
- zapewniają, że poza szybką redukcją masy ciała, stanowią także rozwiązanie wielu innych problemów zdrowotnych,
- ograniczają spożycie jednego produktu spożywczego, składnika pokarmowego lub grupy produktów żywnościowych,
- promują spożycie określonego produktu spożywczego, składnika pokarmowego lub grupy produktów żywnościowych,
- odwołują się jedynie do zalet danej diety i nie uwzględniają ich wad,
- promują dietę za pomocą zdjęć „przed i po”, osób, które skutecznie zmniejszyły masę ciała,
- często są stosowane i promowane przez sławnych ludzi show biznesu (choć nierzadko bez ich wiedzy i zgody),
- ich działanie opiera się na uproszczonych teoriach, które są przedstawione w sposób naukowy,
- nie ma badań naukowych dowodzących skuteczności i bezpieczeństwa ich stosowania.
Na półkach w księgarniach oraz w internecie można znaleźć pozycje opisujące wiele diet alternatywnych. Natomiast trzeba wyraźnie podkreślić, że obecnie nie istnieje żadna dieta, która w krótkim czasie i bez większego zaangażowania pacjenta skutecznie i bezpiecznie redukowałaby tkankę tłuszczową. W leczeniu otyłości podkreśla się konieczność trwałej zmiany nawyków żywieniowych.
Ponadto, aby pacjent był w stanie realizować dany model żywienia, dieta powinna być ustalana indywidualnie przez specjalistów. Konieczne jest też dostosowanie zaleceń żywieniowych do preferencji żywieniowych pacjenta, jego awersji pokarmowych oraz ewentualnych współistniejących zaburzeń metabolicznych (hiperlipidemia, cukrzyca typu 2, przewlekłe choroby wątroby i nerek). Ponadto niekontrolowane stosowanie diet alternatywnych może prowadzić do wielu niekorzystnych zmian w organizmie człowieka, co w konsekwencji może powodować zagrożenie zdrowia, a nawet życia.
Do najbardziej popularnych diet alternatywnych należą:
- dieta proteinowa Dukana
- dieta Atkinsa
- dieta Kwaśniewskiego
- dieta Cambridge
- dieta Diamondów
- dieta doktora Haya
- dieta kapuściana (prezydencka)
- dieta Montignaca
- dieta makrobiotyczna
- dieta kopenhaska
- dieta według grupy krwi
Piśmiennictwo
- Omar Mariam, Nouh Faiza, Younis Manal i wsp.: Fad Diet. Asian Food Science Journal. (2019) 46454. 10.9734/AFSJ/2019/v8i229987
- Figurska D.-Ciura: Diety w terapii otyłości – historia i teraźniejszość. Materiał konferencyjny – XXVII Konferencja dyskusyjna. Fakty i fikcje w żywieniu człowieka: Diety – moda czy konieczność?