Pytanie nadesłane do redakcji
W ostatnim czasie dużo mówi się o dietach oczyszczających organizm (przede wszystkim z toksyn, złogów). Zwolennicy takich diet tłumaczą, że organizm sam oczyszcza się z toksyn i m.in. dzięki temu może leczyć się z różnych dolegliwości. Ponoć nawet guzki na tarczycy są w stanie się wchłonąć dzięki oczyszczaniu organizmu. Diety takie poleca się stosować od 1 dnia nawet do kilku tygodni. Jak współczesna medycyna/dietetyka odnosi się do tego rodzaju diet? Czy są podstawy medyczne, co do słuszności i efektywności stosowania takich diet?
Odpowiedziała
dr Katarzyna Wolnicka
Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie
Nie ma podstaw medycznych do stosowania diet „oczyszczających” czy głodówek dla zdrowia. Najlepszą dietą dla organizmu jest dieta zawierająca co najmniej 400 g warzyw i owoców, a optymalnie ok. 800 g.
Prawidłowo skomponowana dieta pozwalająca optymalnie wykorzystać wszystkie składniki organizmowi zawierać powinna ponadto produkty zbożowe z tzw. pełnego przemiału: razowe pieczywo, razowe makarony, kasze, np. gryczana, jaglana, a także produkty grupy roślin strączkowych.
Komponując w ten sposób dietę, dostarczamy niezbędnych składników mineralnych i witamin, a także błonnika regulującego pracę jelit. Powinno się natomiast ograniczyć mięso czerwone i nasycone kwasy tłuszczowe, których źródłem są tłuste produkty pochodzenia zwierzęcego. Tłuszcz w diecie powinien pochodzić z olejów roślinnych, orzechów i ryb morskich.
Podczas komponowania posiłku pamiętajmy, że połowę talerza powinny zajmować warzywa i owoce, jedną czwartą produkty zbożowe, najlepiej z pełnego przemiału i jedną czwartą produkty będące źródłem białka.