×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Rozszerzanie diety po ostrym zapaleniu trzustki

Pytanie nadesłane do redakcji

Dzisiaj wróciłam ze szpitala - mocne podrażnienie trzustki. Miałam rozmowę z dietetykiem i produkty, które wypisał różnią się od tych podanych na tej stronie, Nie mogę jeść: kalarepy, szparagów, kalafiora, rzodkiewki, ogórka, nawet bez skóry, wykluczone są pieczarki, koper włoski, brokuły, cukinia, gruszki, banany, pomarańcze, mandarynki, grejpfruty, brzoskwinie, morele - żadne pestkowce!!! Ciasta z dużą ilością jaj - biszkopt, słaba kawa ziarnista, soki owocowe, chleb mieszany, graham, chleb razowy. Nic już nie wiem, co mogę, a czego nie. Czy mogę jeść czosnek, oliwki? Bardzo proszę o pomoc, gdyż ten spis produktów, który otrzymałam ogranicza się do niewielkiej ilości produktów. W zeszłym roku byłam na diecie trzustkowej 2 miesiące i schudłam 7 kg. Lekarz kazał mi jeść tylko piersi z kurczaka z jogurtem i suchary - to był koszmar... Czy są różne diety trzustkowe? Proszę o przesłanie dokładnych produktów tej diety. Po 4 dniach radykalnej diety w szpitalu (sucha bułka i kasza manna z malinami na obiad) nadal odczuwam lekki ból trzustki - biorę Kreon 3 razy dziennie i Xotepic.

Odpowiedziała

mgr Diana Wolańska
dietetyk
Zakład Profilaktyki Chorób Żywieniowozależnych z Poradnią Chorób Metabolicznych
Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie

Dieta po ostrym zapaleniu trzustki powinna się charakteryzować lekkostrawnością i ograniczoną ilością tłuszczu, głównie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego.

Składa się ona z trzech stopniowo rozszerzanych etapów. Ważne jest regularne jedzenie 4-5 posiłków o małej objętości w ciągu dnia.

W pierwszym okresie rekonwalescencji (ok. 1 mies.) zapoczątkowanym już w czasie pobytu w szpitalu zaleca się: pieczywo jasne i czerstwe, drobne kasze, ryż biały, makarony, chude mleko (0,5%-1,5%), twaróg chudy, ryby chude (dorsz, mintaj, morszczuk, sandacz, szczupak), chude wędliny, drób (kurczak, indyk), cielęcina i chuda wołowina, warzywa i owoce gotowane/pieczone (surowe mogą podrażniać chory narząd). Wskazane są posiłki gotowane, duszone (bez uprzedniego przysmażania), pieczone w folii lub pergaminie, potrawki, pulpety.

Natomiast nie zaleca się pieczywa razowego, żytniego, grubych kasz, przekwaszonych przetworów mlecznych, jaj, tłustego mięsa, ryb i wędlin, produktów wędzonych, śmietany, smalcu, cebuli, kapusty, papryki, szczypiorku, rzodkiewki, orzechów, gruszek, śliwek, czereśni, roślin strączkowych, czekolady oraz słodyczy zawierających tłuszcz i kakao. Produkty, których musi Pani bezwzględnie unikać to: potrawy smażone, duszone z obsmażaniem, pieczone z dodatkiem tłuszczu, sosy na zasmażkach, sosy na wywarach mięsnych, torty, ciastka z kremem, tłuste ciasta.

W drugim okresie rekonwalescencji można stopniowo zwiększyć spożycie tłuszczów roślinnych (olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej lniany, olej z pestek winogron). Dodatkowo można dołączać warzywa i owoce, które poprzednio były przeciwwskazane lub wykorzystywać je częściej w postaci surowej. Ważna jest wówczas indywidualna obserwacja własnego organizmu. Jeżeli w trakcie rozszerzania diety pojawią się u Pani objawy, takie jak: uczucie pełności po posiłku, wzdęcia, przelewanie w jamie brzusznej, nudności, biegunki lub stolce z domieszką tłuszczu, należy powrócić na okres 2 tygodni do diety stosowanej na poprzednim etapie.

W przypadku dobrej tolerancji można stopniowo przejść do diety pełnowartościowej, zwyczajowej, pamiętając o ograniczeniu tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, co jest również polecane jako zalecenie zdrowego żywienia.

Należy podkreślić iż w postępowaniu dietetycznym po ostrym zapaleniu trzustki istotna jest obserwacja reakcji organizmu na poszczególne produkty spożywcze. Dlatego też, jeżeli po spożyciu małej ilości czosnku, czy oliwek nie odczuwa Pani żadnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego, nie ma powodów, aby je eliminować z diety.

W związku z tym należy pamiętać o stopniowym wprowadzaniu małych ilości nowych produktów, kontrolując występowanie ewentualnych objawów.

01.04.2014
Wybrane treści dla Ciebie
  • Dieta w łuszczycy
  • Dieta bezglutenowa
  • Dieta w chorobach trzustki
  • Dieta w kamicy nerkowej
  • Dieta w stwardnieniu rozsianym
  • Przewlekłe zapalenie trzustki
  • Dieta u osób ze stomią – zalecenia ogólne
  • Dieta w niedokrwistości z niedoboru żelaza
  • Dieta w chorobie wrzodowej
  • Zalecenia żywieniowe dla pacjentów z wyrównaną i niewyrównaną marskością wątroby
Inne pytania
  • Pieczywo chrupkie w diecie redukcyjnej
  • Amarantus – czy warto go jeść?
  • Zasady żywienia pacjentów z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego
  • Kreatyna – działania niepożądane
  • Właściwości gorzkiej czekolady
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta