Czas wprowadzenia glutenu do diety i czynniki genetyczne a ryzyko zachorowania na celiakię – badanie CELIPREV

07.04.2015
Omówienie artykułu: Introduction of gluten, HLA status, and the risk of celiac disease in children
E. Lionetti, S. Castellaneta, R. Francavilla i wsp.
The New England Journal of Medicine, 2014; 371: 1295–1303

Wybrane treści dla pacjenta
  • Ostre wirusowe zapalenie wątroby u dziecka
  • Oksytocyna – hormon odpowiedzialny za instynkt macierzyński i wypływ pokarmu z piersi
  • Nietolerancja laktozy w celiakii
  • Czy po znieczuleniu dentystycznym można dziecko karmić piersią?
  • Choroba krwotoczna noworodków
  • Zakażenia grzybicze u dzieci
  • Niedoczynność tarczycy u dzieci
  • Dieta w stwardnieniu rozsianym
  • Dieta w chorobie zwyrodnieniowej stawów – czy można odbudować chrząstkę stawową?
  • Kamica przewodów żółciowych u dzieci

Napisz do nas

Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek, zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.

Przegląd badań

Sponsorem serwisu jest