Pytanie nadesłane do Redakcji
Niektórzy rodzice otrzymują zalecenie, aby wprowadzali pokarmy uzupełniające do diety dziecka w określonej kolejności. Czy zgodnie z aktualnymi wytycznymi ma to znaczenie dla zapobiegania alergii?
Odpowiedź
prof. dr hab. n. med. Anna Nowak-Węgrzyn
Division of Pediatric Allergy and Immunology, Department of Pediatrics, New York University Grossman School of Medicine, Nowy Jork, USA
Można mówić o dowolności w zakresie kolejności wprowadzania pokarmów uzupełniających do diety niemowlęcia, oczywiście z zachowaniem rozsądku, gdyż nadal początkowo podaje się lepiej tolerowane produkty warzywne. Natomiast ścisły schemat zdecydowanie nie obowiązuje. Również pokarmy często alergizujące należy traktować jak każdy inny pokarm. Zgodnie z nowymi wytycznymi European Academy of Allergy and Clinical Immunology (EAACI) dobrze ugotowane jajo kurze należy wprowadzać wcześnie (np. już w wieku 4–6 mies.). Natomiast w grupie ryzyka alergii na orzeszki ziemne również należy je wcześnie wprowadzać do diety. Z punktu widzenia profilaktyki alergii wczesne wprowadzanie pokarmów alergizujących może być szczególnie ważne dla dzieci chorych na atopowe zapalenie skóry (AZS), wyjątkowo narażonych na alergię na pokarmy.
Ważne jest też, aby po wprowadzeniu danego pokarmu podawać go niemowlęciu regularnie, przynajmniej raz w tygodniu, gdyż może to podtrzymywać tolerancję. Bardzo ważna jest dokładna edukacja rodziców i opiekunów dziecka. Istotna jest również różnorodność diety i włączanie różnych grup pokarmowych w 1. roku życia.