mp.pl to portal zarówno dla lekarzy jak i pacjentów. Prosimy wybrać:

Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Skuteczność diet w zmniejszaniu masy ciała – czy dieta śródziemnomorska jest właściwa?

13.11.2008
Lluís Serra-Majem, MD PhD

Artykuł napisany specjalnie dla Medycyny Praktycznej i Polskiego Archiwum Medycyny Wewnętrznej

Od Redakcji: Profesor Lluís Serra-Majem jest prezesem Mediterranean Diet Foundation.
Skróty:
– dieta śródziemnomorska, DBW – dieta bogatowęglowodanowa, DUW – dieta ubogowęglowodanowa

Zwiększająca się liczba osób z nadwagą i otyłych, z towarzyszącymi zaburzeniami, takimi jak cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze i dyslipidemia, stała się w wielu krajach świata jednym z głównych problemów zdrowia publicznego.[1] Równocześnie ze wzrostem częstości występowania otyłości zwiększyła się liczba diet odchudzających. Zalecane strategie kontroli masy ciała obejmują zwykle stosowanie diet ubogotłuszczowych, które umożliwiają ograniczenie kaloryczności posiłków i zmniejszenie ryzyka sercowo-naczyniowego. Chociaż wytyczne stosowania diety bogatej w węglowodany złożone, ubogotłuszczowej i ubogoenergetycznej (dieta bogatowęglowodanowa – DBW) na ogół są akceptowane,[2-4] to utrzymywanie się epidemii otyłości i cukrzycy typu 2 wskazuje na to, że do jej przezwyciężenia potrzebne są nowe strategie żywieniowe. Przy rosnącym zainteresowaniu opinii publicznej kontrolą masy ciała ukazały się badania nad rolą, jaką w redukcji wagi i zmniejszaniu ryzyka chorób może odegrać dieta o dużym stosunku białka do węglowodanów;[5] spowodowało to skupienie znacznej uwagi społeczeństwa i mediów na dietach ubogich w węglowodany, a bogatych w białko (dieta ubogowęglowodanowa – DUW).

O tym się mówi

  • Lekarze mają prawo się bać
    Jestem lekarzem pracującym w powiatowym SOR. Nie chcę komentować skandalicznej wypowiedzi wicepremiera Sasina na temat naszego strachu i  braku zaangażowania. Zamiast tego proponuję trzy rozwiązania, dzięki którym medycy będą mogli bać się mniej.
  • Eksperci: systemowi grozi załamanie
    Polska nie ma żadnej strategii walki z pandemią. Decyzje MZ są spóźnione i chaotyczne – ocenili eksperci biorący udział w dyskusji podczas IV Konferencji „Wizja Zdrowia”, przestrzegając, że w perspektywie kilku tygodni może dojść do całkowitego załamania opieki szpitalnej.
  • Lekarze domagają się zmian systemowych
    Codziennie widzimy, jak pacjenci odbijają się od systemu ochrony zdrowia, a lekarz został sprowadzony do roli zderzaka, który musi odbijać pacjenta od systemu – mówił Łukasz Jankowski, Prezes Okręgowej Rady Lekarskiej w Warszawie.