Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Skuteczność diet w zmniejszaniu masy ciała – czy dieta śródziemnomorska jest właściwa?

13.11.2008
Lluís Serra-Majem, MD PhD

Artykuł napisany specjalnie dla Medycyny Praktycznej i Polskiego Archiwum Medycyny Wewnętrznej

Od Redakcji: Profesor Lluís Serra-Majem jest prezesem Mediterranean Diet Foundation.
Skróty:
– dieta śródziemnomorska, DBW – dieta bogatowęglowodanowa, DUW – dieta ubogowęglowodanowa

Zwiększająca się liczba osób z nadwagą i otyłych, z towarzyszącymi zaburzeniami, takimi jak cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze i dyslipidemia, stała się w wielu krajach świata jednym z głównych problemów zdrowia publicznego.[1] Równocześnie ze wzrostem częstości występowania otyłości zwiększyła się liczba diet odchudzających. Zalecane strategie kontroli masy ciała obejmują zwykle stosowanie diet ubogotłuszczowych, które umożliwiają ograniczenie kaloryczności posiłków i zmniejszenie ryzyka sercowo-naczyniowego. Chociaż wytyczne stosowania diety bogatej w węglowodany złożone, ubogotłuszczowej i ubogoenergetycznej (dieta bogatowęglowodanowa – DBW) na ogół są akceptowane,[2-4] to utrzymywanie się epidemii otyłości i cukrzycy typu 2 wskazuje na to, że do jej przezwyciężenia potrzebne są nowe strategie żywieniowe. Przy rosnącym zainteresowaniu opinii publicznej kontrolą masy ciała ukazały się badania nad rolą, jaką w redukcji wagi i zmniejszaniu ryzyka chorób może odegrać dieta o dużym stosunku białka do węglowodanów;[5] spowodowało to skupienie znacznej uwagi społeczeństwa i mediów na dietach ubogich w węglowodany, a bogatych w białko (dieta ubogowęglowodanowa – DUW).

O tym się mówi

  • e-Zdrowie. Gdzie jesteśmy, dokąd zmierzamy?
    Nasz system regulacyjny nie sprzyja nowym, prostym innowacjom – przyznaje szef NFZ Adam Niedzielski. Podczas IV Forum e-Zdrowia nie raz padały gorzkie słowa na temat ograniczeń we wdrażaniu nowoczesnych rozwiązań, choć nie brakowało również bardziej optymistycznych wypowiedzi i refleksji.
  • Jacyna: pokażcie rządowi koszty podwyżek
    W niektórych szpitalach powiatowych już nawet 85 proc. budżetu placówki to wynagrodzenia personelu. Konieczne jest nie tylko zwiększenie finansowania, ale też zmiana jego sposobu – inaczej zapaść szpitali powiatowych i całego systemu będzie nieodwracalna.
  • Szpitale powiatowe: jest gorzej niż źle
    Dziewięć na dziesięć szpitali powiatowych na koniec pierwszego półrocza odnotowało stratę. Na koniec roku może ona wynieść, średnio, 5 mln zł – wynika z raportu przygotowanego dla Ogólnopolskiego Związku Pracodawców Szpitali Powiatowych.