mp.pl to portal zarówno dla lekarzy jak i pacjentów. Prosimy wybrać:

Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Alergia na pokarmy – postępy minionej dekady: styczeń 1998–styczeń 2008

27.11.2008
prof. Anna Nowak-Węgrzyn, prof. Hugh A. Sampson
Mount Sinai School of Medicine, Nowy Jork, Stany Zjednoczone

Artykuł jubileuszowy napisany specjalnie dla Medycyny Praktycznej – Pediatrii

Od Redakcji: prof. A. Nowak-Węgrzyn – alergolog i immunolog. W swojej praktyce klinicznej i badaniach naukowych skupia się na alergii na pokarmy, szczególnie białka jaja kurzego i mleka krowiego, a zwłaszcza na nowoczesnych metodach diagnostyki i leczenia. W związku z tym tematem opublikowała ponad 35 artykułów i 9 rozdziałów w podręcznikach.
Prof. H. Sampson – przewodniczący American Academy of Allergy Asthma and Immunology oraz kierownik Division of Allergy & Immunology w Mount Sinai Medical Center. Jest autorem ponad 350 artykułów, 60 rozdziałów w podręcznikach oraz redaktorem 4 książek dotyczących chorób alergicznych. Należy do największych światowych autorytetów w dziedzinie alergii na pokarmy i immunoterapii.

W ciągu minionej dekady prowadzono intensywne badania nad alergią na pokarmy. Dzięki nim uzyskano informacje na temat: częstości występowania choroby, mechanizmów immunologicznych, głównych alergenów, możliwości wprowadzenia dokładniejszych testów diagnostycznych i wielu nowych metod terapeutycznych (p. Med. Prakt. Pediatr. 3/2005, s. 11–22 i 4/2005, s. 13–24 – przyp. red.).

Częstość występowania alergii na pokarmy

Wiadomo, że alergia na pokarmy jest bardzo rozpowszechniona i wpływa na różne aspekty życia pacjentów. Skłania to do prowadzenia dalszych badań. Większość danych dotyczących częstości występowania alergii na pokarmy dotyczy dzieci i pochodzi głównie z zachodnich społeczeństw, jak: Stany Zjednoczone, Europa Zachodnia, Wielka Brytania i Australia. W wymienionych krajach alergia na pokarmy dotyczy 6–8% małych dzieci i w większości przypadków (>90%) wywołują ją białka mleka krowiego (p. Wytyczne rozpoznawania i leczenia alergii na białka mleka krowiego u niemowlątprzyp. red.), jaj kurzych, orzeszków ziemnych, pszenicy, nasion soi, orzechów i owoców morza.[1] Większość alergii na pokarmy u dzieci ustępuje w wieku szkolnym, z wyjątkiem alergii na orzeszki ziemne; w tym przypadku prawdopodobieństwo jej ustąpienia wynosi tylko około 20%. Niedawno przeprowadzone badania wskazują, że w grupie dzieci uczulonych na wiele pokarmów alergia na mleko krowie (p. Med. Prakt. Pediatr. WS 1/2006, s. 39–42 – przyp. red.) i jaja ustępuje niekiedy dopiero w wieku kilkunastu lat.[2,3] W poprzedniej dekadzie w Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii podwoiła się częstość występowania alergii na orzeszki ziemne u małych dzieci. Obecnie szacuje się, że dotyczy ona około 1% dzieci.[4,5] Zgodnie z szacunkami, u dorosłych częstość występowania alergii na pokarmy wynosi 3,5–4%. Za zdecydowaną większość przypadków odpowiedzialne są: orzeszki ziemne, orzechy, owoce morza, ryby.[1,6] Reakcja anafilaktyczna wywołana przez pokarmy stanowi większość pozaszpitalnych przypadków anafilaksji, a trzeba zaznaczyć, że na przykład w Wielkiej Brytanii takich przypadków stwierdza się coraz więcej.[7,8] Odnotowano również znaczące zwiększenie liczby przypadków alergicznego, eozynofilowego zapalenia przełyku i alergicznego eozynofilowego zapalenia żołądka i jelit (p. Med. Prakt. Pediatr. 5/2007, s. 25–36 – przyp. red.), które u niektórych pacjentów związane są z alergią na pokarmy.[9,10] Ustalono, że ponad 50% przypadków refluksu żołądkowo-przełykowego u niemowląt do ukończenia 1. roku życia jest wywołana nadwrażliwością na białka pokarmowe, głównie mleka krowiego i nasion soi.[11]

O tym się mówi

  • Zmiana decyzji ws. kadr
    Sejm uchwalił w piątek tzw. ustawę o kadrach, która oznacza daleko idące ułatwienia w zatrudnianiu pracowników medycznych spoza UE w polskich szpitalach. Choć Komisja Zdrowia początkowo rekomendowała wykreślenie tych ułatwień, po niespełna dobie zmieniła decyzję – po naciskach rządu.
  • Otwarcie rynku pracy
    Rząd chce ułatwić lekarzom, lekarzom dentystom, pielęgniarkom i ratownikom spoza Unii Europejskiej podejmowanie pracy w polskiej ochronie zdrowia. W skrajnych przypadkach nawet jedynie na podstawie decyzji ministra zdrowia, bez konieczności przedstawienia kompletu dokumentów poświadczających kwalifikacje.
  • Systemu już nie ma
    Świata medycznego, w którym do tej pory funkcjonowaliśmy, już nie ma. Zostało chałupnictwo – mówi Jacek Skup, lekarz rezydent, specjalista zarządzania w ochronie zdrowia.