mp.pl to portal zarówno dla lekarzy, jak i pacjentów — prosimy wybrać:

Ograniczenie lub modyfikacja spożycia tłuszczów w zapobieganiu chorobom sercowo-naczyniowym

20.08.2001
Dietary fat intake and prevention of cardiovascular disease: systematic review
L. Hooper, C.D. Summerbell, J.P.T. Higgins, R.L. Thompson, N.E. Capps, G.D. Smith, R.A. Riemersma, S. Ebrahim
British Medical Journal, 2001; 322: 757-763

Wybrane treści dla pacjenta
  • Hipercholesterolemia rodzinna
  • Cholesterol HDL – normy
  • Choroba wieńcowa
  • Wysoki poziom cholesterolu - kiedy należy przyjmować leki?
  • Zdrowo się odżywiam i uprawiam sport a mój cholesterol rośnie - dlaczego?
  • Lipidy i lipoproteiny
  • Dobry cholesterol i zły cholesterol
  • Cholesterol - funkcje, źródła, frakcje, stężenie
  • Czy za dużo dobrego cholesterolu-HDL też szkodzi?
  • Jajko – wartości odżywcze, czy jajko podwyższa cholesterol?
O tym się mówi
  • Zdrowie. Zmiany, ale jakie?
    Mimo że media piszą o karuzeli stanowisk w resorcie zdrowia i NFZ, jest kilka takich, na których zmian nie było, czego premier (oraz jego otoczenie) nie rozumie i – co więcej – tych zmian się domaga.
  • Ile szpitali potrzebujemy w Polsce?
    Żaden szpital nie zostanie zamknięty. Ale co to w zasadzie znaczy „szpital” i czy brak zagrożenia likwidacją oznacza brak zmian?
  • Pozorny sprzeciw
    Ministerstwo nauki tworzy grunt pod umożliwienie kontynuowania kształcenia przyszłych lekarzy w szkołach, które nie mają wymaganego zaplecza dydaktycznego – uważają przedstawiciele samorządu lekarskiego.