W niniejszym eksperckim podsumowaniu doniesień i wydarzeń zjazdowych omówiono m.in. perspektywy rozwoju i znaczenie kształcenia w dziedzinie leczenia żywieniowego, kwestie niedożywienia chorych w wieku podeszłym oraz wytyczne ESPEN dotyczące oceny stanu odżywienia i nawadniania osób starszych.
Prof. dr hab. n. med. Bruno Szczygieł podsumowuje i komentuje najważniejsze tematy badań naukowych i doniesień zjazdowych. Tym razem skupia się głównie na kwestiach niewydolności jelit i otyłości sarkopenicznej.
Do ambulatorium szpitala zgłosił się 44-letni chory na raka kątnicy , potwierdzonego histopatologicznie. Nie uwidoczniono innych zmian w badaniu endoskopowym, nie wykryto również zmian patologicznych w USG narządów jamy brzusznej ani na przeglądowym RTG klatki piersiowej.
Leczenie żywieniowe od wielu lat zalicza się do podstawowych elementów opieki nad chorymi leczonymi na oddziałach chirurgicznych, niezależnie od ich profilu. Nieleczone niedożywienie zawsze prowadzi do zgonu.
Zmniejszenie masy ciała jest często pierwszym objawem choroby nowotworowej. Zależnie od rodzaju nowotworu utratę masy ciała obserwuje się u 30 do ponad 80% chorych, w tym znaczną (>10% wyjściowej masy ciała) u około 15%. Celem terapeutycznym żywienia u chorych na nowotwory jest poprawa funkcji i końcowego wyniku leczenia
Na oddział chemioterapii przyjęto 29-letnią chorą po operacji z powodu raka jajnika oraz uzupełniającej chemioterapii. Przyczyną jej przyjęcia było odwodnienie, wymioty, wzdęcie brzucha i dolegliwości bólowe.