Żywienie w praktyce onkologicznej. 29-letnia chora po operacji z powodu raka jajnika

Żywienie w praktyce onkologicznej

13.03.2008
dr med. Stanisław Kłęk
z I Katedry Chirurgii Ogólnej i Kliniki Chirurgii Gastroenterologicznej CM UJ
Towarzystwo Naukowe Nutrimed

Fot. jennifrog, lic. CC BY 2.0, Wikimedia Commons

ZESTAWIENIE SKRÓTÓW:
BE – nadmiar zasad,
BMI – wskaźnik masy ciała,
FIGO – Federation Internationale de Gynecologie et d'Obstetrique,
NRS – Nutritional Risk Screening,
OIOM – oddział intensywnej opieki medycznej,
SGA – Subjective Global Assessment,
SIMV – tryb wentylacji mechanicznej wymuszonej synchronicznej przerywanej,
SNR – duże ryzyko żywieniowe

Na oddział chemioterapii przyjęto 29-letnią chorą po operacji z powodu raka jajnika oraz uzupełniającej chemioterapii. Przyczyną jej przyjęcia było odwodnienie, wymioty, wzdęcie brzucha i dolegliwości bólowe.

Wybrane treści dla pacjenta
  • Rak jajnika
  • Mutacje genu BRCA1 i BRCA2 – uwarunkowany genetycznie rak piersi, jajnika, gruczołu krokowego i trzustki
  • Nefropatia zaporowa
  • Metody leczenia żywieniowego w chirurgii

Napisz do nas

Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek, zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.

Przegląd badań

Rak po polsku

Blog Katarzyny Kubisiowskiej

Leia, Carrie, „wariatka”

Lista pozaekranowych nieszczęść księżniczki Lei jest dłuższa niż wszystkie razem wzięte części „Gwiezdnych wojen”. Przerażające i poruszające. Czym? Tym, że do opisu choroby psychicznej brakuje języka. To znaczy jest – ale stygmatyzujący, wykluczający.