Leczenie żywieniowe w chirurgii. 41-letni chory z ostrym zapaleniem trzustki
Leczenie żywieniowe w chirurgii
26.10.2011
lek. Tomasz Kowalczyk, I Katedra Chirurgii Ogólnej i Klinika Chirurgii Gastroenterologicznej Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medium w Krakowie
lek. Krzysztof Figuła, I Katedra Chirurgii Ogólnej i Klinika Chirurgii Gastroenterologicznej Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medium w Krakowie
dr med. Stanisław Kłęk, Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego; Szpital Specjalistyczny w Skawinie im. Stanleya Dudricka
Wybrane treści dla pacjenta
-
Metody leczenia żywieniowego w chirurgii
Każdy pacjent po przyjęciu na oddział chirurgiczny podlega ocenie odżywienia. Po stwierdzeniu wskazań do rozpoczęcia leczenia żywieniowego lekarz zaplanuje interwencję żywieniową. Po pierwsze należy wybrać drogę, którą dostarczane będą składniki odżywcze.
-
Dieta w chorobach trzustki
Dieta po ostrym zapaleniu trzustki. Dieta w przewlekłym zapaleniu trzustki. Produkty zalecane i niezalecane w żywieniu chorych. Przykładowy jadłospis.