W tym badaniu z randomizacją chorych na pierwotnego raka okrężnicy losowo przydzielano do grupy, w której oprócz normalnej diety stosowano żywienie immunomodulujące (doustna suplementacja żywieniowa z argininą i kwasami tłuszczowymi omega-3 przez 7 dni przed operacją), lub do grupy, w której pacjenci otrzymywali jedynie normalną dietę.
W niniejszym eksperckim podsumowaniu doniesień i wydarzeń zjazdowych omówiono m.in. perspektywy rozwoju i znaczenie kształcenia w dziedzinie leczenia żywieniowego, kwestie niedożywienia chorych w wieku podeszłym oraz wytyczne ESPEN dotyczące oceny stanu odżywienia i nawadniania osób starszych.
Prof. dr hab. n. med. Bruno Szczygieł podsumowuje i komentuje najważniejsze tematy badań naukowych i doniesień zjazdowych. Tym razem skupia się głównie na kwestiach niewydolności jelit i otyłości sarkopenicznej.
Do ambulatorium szpitala zgłosił się 44-letni chory na raka kątnicy , potwierdzonego histopatologicznie. Nie uwidoczniono innych zmian w badaniu endoskopowym, nie wykryto również zmian patologicznych w USG narządów jamy brzusznej ani na przeglądowym RTG klatki piersiowej.
Zmniejszenie masy ciała jest często pierwszym objawem choroby nowotworowej. Zależnie od rodzaju nowotworu utratę masy ciała obserwuje się u 30 do ponad 80% chorych, w tym znaczną (>10% wyjściowej masy ciała) u około 15%. Celem terapeutycznym żywienia u chorych na nowotwory jest poprawa funkcji i końcowego wyniku leczenia
Na oddział chemioterapii przyjęto 29-letnią chorą po operacji z powodu raka jajnika oraz uzupełniającej chemioterapii. Przyczyną jej przyjęcia było odwodnienie, wymioty, wzdęcie brzucha i dolegliwości bólowe.