Dzieci często zgłaszają się do lekarzy z wzdęciem brzucha, oddawaniem nadmiernej ilości gazów, kurczowym bólem brzucha oraz biegunką, które mogą nasuwać podejrzenie nietolerancji pokarmowej, także nietolerancji laktozy – powszechnie występującego węglowodanu. Rozpoznanie takiej nietolerancji nie jest łatwe, a zbyt pochopne jej leczenie może doprowadzić do niekorzystnych następstw dla wzrastania dziecka, tym bardziej, że pełna eliminacja laktozy z diety rzadko jest konieczna. W artykule przedstawiono dane epidemiologiczne i patofizjologiczne, sposób zbierania wywiadu oraz wykonywania badań laboratoryjnych, które mają zoptymalizować proces diagnostyczny.
Artykuł jest pierwszym z serii przedstawiającej aktualne wytyczne Europejskiego Towarzystwa Żywienia i Metabolizmu poświęcone żywieniu przez przewód pokarmowy. Zawiera on: 1) informacje na temat danych naukowych uzasadniających leczenie żywieniowe, 2) nazewnictwo i definicje pojęć z zakresu leczenia żywieniowego, 3) zagadnienia ogólne, takie jak stosowanie diet przemysłowych u chorych na cukrzycę lub w celu kontroli glikemii u chorych na oddziale intensywnej terapii.
Przedstawiamy obszerne fragmenty wytycznych opracowanych przez międzynarodowy zespół ekspertów i przyjętych na Światowym Kongresie Gastroenterologii w Bangkoku w 2002 roku.
Opracowano na podstawie obowiązującego stanowiska ekspertów i uzgodnień podczas Warsztatów Hepatologicznych, Jastrzębia Góra 2000
Opracowano na podstawie Practice guidelines on the diagnosis, surveillance and therapy of Barrett's esophagus
Opracowano na podstawie Guidelines for the management of Helicobacter pylori infection
Do zakażenia wirusem zapalenia wątroby typu A (HAV) dochodzi głównie drogą oralno–fekalną w wyniku kontaktu bezpośredniego z chorą osobą lub spożycia skażonej żywności, lub wody.