Metody: analiza wyników leczenia chorych, u których wykonano resekcję przełyku od stycznia 2013 do sierpnia 2014 roku; porównanie wyników leczenia pacjentów z prospektywnie zebranej grupy prowadzonej zgodnie z protokołem ERAS, z wynikami uzyskanymi w retrospektywnie zbadanej grupie pacjentów prowadzonych w trybie tradycyjnej opieki okołooperacyjnej dopasowanej pod względem wieku, skali American Society of Anaesthesiology (ASA) oceniającej ryzyko operacyjne i stopnia zaawansowania guza
Populacja: 39 pacjentów operowanych z powodu raka płaskonabłonkowego lub gruczolakoraka przełyku (I lub II stopień wg klasyfikacji Siewerta)
Grupa 1: protokół kompleksowej opieki okołooperacyjnej dla poprawy wyników leczenia (enhanced recovery after surgery – ERAS), (n = 22)
Grupa 2 (kontrolna): tradycyjna opieka okołooperacyjna (n = 17)
Wyniki:
W grupie 1. w stosunku do grupy 2. odnotowano istotnie statystycznie:
- większy odsetek pacjentów rozintubowanych bezpośrednio po zabiegu (72,7% vs. 11,8%, p <0,01)
- większy odsetek pacjentów wypisanych z oddziału intensywnej terapii w 1. dobie pooperacyjnej (postoperative day – POD) (68,2% vs. 11,8%, p <0,01)
- krótszy czas stosowania zgłębnika nosowo-żołądkowego (1 dni vs. 3 dni, p = 0,02), utrzymywania drenu w klatce piersiowej (2 dni vs. 5 dni, p<0,01) i cewnika w pęcherzu moczowym (2 dni vs. 5 dni, p <0,01)
- szybsze wdrożenie diety płynnej (3. doba vs. 6. doba, p <0,01)
- szybsze uruchomienie – przejście dystansu co najmniej 200 m (4. doba vs. 6. doba, p <0,01).
- rodzaju zabiegu (p = 0,32), liczby operacji wykonanych technikami minimalnie inwazyjnymi (31,9% vs. 11.8%, p = 0,15), liczby wytworzonych jejunostomii (36% vs. 17,6%, p = 0,2)
- czasu pobytu w szpitalu (9 dni vs. 10 dni, p = 0,23).
Stopień realizacji wybranych elementów protokołu ERAS wyniósł:
- 72,7% – znieczulenie zewnątrzoponowe przed operacją
- 72,7% – rozintubowanie pacjenta bezpośrednio po operacji
- 68,2% – wypis z oddziału intensywnej terapii w 1. POD
- 50% – usunięcie zgłębnika nosowo-żołądkowego w 1. POD
- 31,7% – wdrożenie płynnej diety w 1. POD.