Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Wpływ diety o małej zawartości fermentujących oligo-, di- i monosacharydów oraz polioli (FODMAP) na objawy IBS

Wpływ diety o małej zawartości fermentujących oligo-, di- i monosacharydów oraz polioli (FODMAP) na objawy zespołu jelita drażliwego

09.07.2014
Omówienie artykułu: A diet low in FODMAPs reduces symptoms of irritable bowel syndrome
E.P. Halmos i wsp.
Gastroenterology, 2014; 146: 67–75

Opracowali: Karolina Moćko, dr n. med. Małgorzata Kołcz, dr n. med. Jan Brożek
Konsultował prof. dr hab. n. med. Witold Bartnik, Klinika Gastroenterologii i Hepatologii, Centrum Medyczne Kształcenia Podyplomowego w Warszawie

Skróty: BMI – wskaźnik masy ciała, CI – przedział ufności, FODMAP (Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides and Polyols) – fermentujące oligo-, di-, monosacharydy i poliole, IBS – zespół jelita drażliwego, RCT – badanie z randomizacją, VAS – wzrokowa skala analogowa (0 mm oznacza bez objawów, 100 mm [lub w wersji rozszerzonej 300 mm] oznacza najsilniejsze możliwe do wyobrażenia nasilenie dolegliwości)

Wprowadzenie: Od niedawna się sugeruje, że węglowodany łatwo fermentujące, słabo wchłanialne i o wysokim ciśnieniu osmotycznym, takie jak: laktoza, fruktoza, fruktany i alkohole polihydroksylowe (np. sorbitol, mannitol, ksylitol i maltitol), określane akronimem FODMAP, mogą nasilać objawy IBS. W łagodzeniu objawów IBS dużą rolę przypisuje się diecie o małej zawartości FODMAP (tab. 1).

Tabela 1. Dieta o małej zawartości FODMAP
Grupy pokarmówPokarmy o dużej zawartości FODMAP – wykluczyć lub zmniejszyć spożyciePokarmy o małej zawartości FODMAP – preferowane
owoceawokado, jabłka, gruszki, arbuzy, mango, brzoskwinie, wiśnie, śliwki, morele, nektarynki, owoce suszone, owoce z puszkibanany, winogrona, kiwi, mandarynki, pomarańcze, ananasy, grejpfruty, cytryny, jagody
warzywacebula, sałata, szparagi, karczochy, brokuły, kalafior, patisony, brukselka, soczewica, groszek zielony, pory, buraki ćwikłowe, kapusta, grzyby, koper włoski, czosnekmarchew, pomidory, ogórki, papryka o wydłużonych strąkach, kapusta chińska, kiełki bambusa, seler, kukurydza, bakłażan, sałata, dynia, kabaczek, słodkie ziemniaki, szczypior
nabiał twaróg, delikatne sery (brie, ricotta), mleko skondensowane, jogurty, maślanka, mleko (krowie, owcze, kozie), kwaśna śmietana, bita śmietanaser (szwajcarski, cheddar, parmezan, mozzarella), mleko migdałowe, mleko ryżowe, masło, masło orzechowe, margaryna
inne produkty pszenne, produkty zawierające sorbitol i inne poliole (słodziki z mannitolem, ksylitolem, maltitolem), słodyczemięso (wołowina, kurczak, tuńczyk z puszki, ryby, wieprzowina, owoce morza, indyk, wędliny), jaja, kawa, herbata, oliwa z oliwek, większość przypraw i ziół, domowy bulion, musztarda, majonez, ocet balsamiczny, pieczywo bezglutenowe

Metodyka: RCT w układzie naprzemiennym, próba pojedynczo ślepa (chorzy nie znali przynależności do grup)

Populacja: 30 chorych z IBS rozpoznanym na podstawie kryteriów rzymskich III (śr. wiek 41 lat, kobiety 70%, BMI 24 kg/m2, nasilenie objawów żołądkowo-jelitowych 36 mm w 100 mm skali VAS [95% CI: 30–43]) i dodatkowo 8 zdrowych osób (śr. wiek 31 lat, kobiety 75%, BMI 24 kg/m2, nasilenie objawów żołądkowo-jelitowych 17,8 mm w VAS [95% CI: 4–32])

Interwencja: dieta o małej zawartości FODMAP (<0,5 g/posiłek, śr. dzienne spożycie <2 g)

Grupa kontrolna: zwykła dieta zawierająca FODMAP (śr. dzienne spożycie ok. 20 g)
Uczestników badania przydzielono losowo do grup żywionych jedną z diet przez 21 dni, a po 21-dniowej przerwie zamieniono dietę. Obie diety składały się z 3 głównych posiłków i 3 przekąsek i były dostarczane chorym.
Przyjmowanie leków wpływających na objawy żołądkowo-jelitowe (przeczyszczające, zapierające) podczas trwania badania było zabronione.

strona 1 z 2

Napisz do nas

Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek, zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.