Dieta śródziemnomorska a ryzyko chorób serca - omówienie dwóch badań
"Profilaktyka pierwotna choroby wieńcowej przy pomocy diety śródziemnomorskiej" oraz "Spożywanie oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia zmniejsza ryzyko migotania przedsionków. Badanie PREDIMED"
11.03.2016
Artykuł ukazał się w biuletynie Geriatria 2/2015
Estruch R. i wsp.
Martinez Gonzalez M.A. i wsp.
Primary prevention of cardiovascular disease with a mediterranean diet. N. Engl. J. Med. 2013; 368: 1279–1290
oraz
Extravirgin olive oil consumption reduces risk of atrial fibrillation. The PREDIMED (Prevención con dieta mediterránea) Trial. Circulation 2014; 130: 18–26
Wybrane treści dla pacjenta
-
Migotanie przedsionków
Migotanie przedsionków jest najczęściej występującym zaburzeniem rytmu serca (arytmią). Charakteryzuje się szybkim, niemiarowym biciem serca, często powodującym uczucie kołatania w klatce piersiowej.
-
Jak oszacować u siebie poziom ryzyka sercowo-naczyniowego?
W celu ustalenia, jakie czynniki mają wpływ na ryzyko groźnych chorób serca i naczyń, w Europie i Stanach Zjednoczonych przeprowadzono badania obejmujące wiele tysięcy chorych. Przez wiele lat obserwowano ich, leczono, sprawdzano, u których osób częściej występują groźne dla życia choroby.