×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Zalecenia żywieniowe dla pacjentów z wyrównaną i niewyrównaną marskością wątroby

mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz
Instytut Żywności i Żywienia
Zakład Żywienia i Dietetyki z Kliniką Chorób Metabolicznych i Gastroenterologii

Jednym z podstawowych elementów leczenia marskości wątroby jest zrównoważona, odpowiednio dostosowana do zapotrzebowania organizmu dieta. Ponieważ u pacjentów z marskością wątroby często stwierdza się niedożywienie białkowo-kaloryczne, należy kontrolować stan odżywienia chorego i zwrócić szczególna uwagę na ilość białka i energii w diecie


Fot. pixabay.com

Marskość wątroby – dieta - ogólne zasady

Marskość wątroby to proces uszkodzenia miąższu wątroby, który charakteryzuje się zwyrodnieniem komórek wątrobowych (do zmian martwiczych włącznie) oraz powstawaniem nieprawidłowych guzków regeneracyjnych poprzedzielanych włóknistą tkanką łączną. W wyniku tych zmian dochodzi do zaburzeń w prawidłowym funkcjonowaniu wątroby. Jest to choroba przewlekła i nieodwracalna. Do najczęstszych przyczyn marskości wątroby należy nadmierne spożycie alkoholu oraz zakażenie wirusami zapalenia wątroby typu B i C.

Czytaj również: Wirusowe zapalenie wątroby (WZW): objawy, leczenie i przyczyny

Wyrównana (niepowikłana) marskość wątroby - zalecenia żywieniowe

W wyrównanej marskości wątroby zaleca się zmianę stylu życia obejmującą:

  • bezwzględne unikanie alkoholu
  • niepalenie tytoniu oraz
  • odpowiednio zbilansowaną dietę.

Zaleca się, aby dzienne zapotrzebowanie na energię wynosiło 35 kcal/kg mc., natomiast białko powinno stanowić 1,2–1,5 g/kg mc. Większe pokrycie tym składnikiem dotyczy osób z niedożywieniem białkowo-kalorycznym.

Chorzy powinni spożywać 3 posiłki główne (śniadanie I, obiad, kolacja) oraz 3 przekąski: II śniadanie, podwieczorek oraz późnowieczorny posiłek składający się z węglowodanów (kanapka z miodem lub miseczka ryżu z jabłkiem). Celem spożycia późnowieczornego posiłku jest zapobieganie rozpadowi białek ustrojowych, a w konsekwencji niedożywieniu.

W niektórych przypadkach u osób z niedożywieniem i sarkopenią wskazane może być włączenie do diety gotowych mieszanek odżywczych. Z kolei osoby z nadwagą i otyłością należy zachęcać do redukcji masy ciała oraz umiarkowanego wysiłku fizycznego.

Mimo powszechnie panującemu przekonaniu (zwłaszcza wśród pacjentów) dotyczącemu konieczności wprowadzania pewnych restrykcji dietetycznych w przypadku wyrównanej marskości wątroby (np. unikanie jaj, czekolady, kawy) nie są one konieczne.

Polecamy: Picie kawy zmniejsza ryzyko marskości wątroby

Dieta powinna być urozmaicona, smaczna i w miarę możliwości powinna uwzględniać preferencje kulinarne pacjenta.

W przypadku wyrównanej marskości wątroby dzienna energia pozyskiwana z podaży węglowodanów w diecie powinna wynosić 45–55%. Zaleca się pełnoziarniste produkty zbożowe (np. pieczywo graham, grube kasze, ryż brązowy, makarony pełnoziarniste). Tłuszcze powinny pokrywać 30–50% zapotrzebowania na energię. Zaleca się spożywanie tłuszczów łatwostrawnych, takich jak śmietanka, mleko, masło, olej; należy wyeliminować tłuszcze zwierzęce, takie jak smalec, słonina i boczek. Ważne jest także spożywanie tłustych ryb morskich.

Nie zaleca się rutynowej suplementacji preparatami aminokwasów rozgałęzionych (BCAA), aczkolwiek należy ja rozważyć, gdy niezbędne jest ograniczenie dobowej podaży białka w diecie.

Zalecana obróbka kulinarna to przede wszystkim gotowanie w wodzie, na parze, duszenie bez tłuszczu i pieczenie w folii.

Niewyrównana (powikłana, zdekompensowana) marskość wątroby – zalecenia żywieniowe

Podstawowe zasady żywienia nie różną się znacząco od obowiązujących w wyrównanej marskości wątroby. Należy jednak wziąć pod uwagę, że w niektórych przypadkach może być wymagane wzbogacenie diety w BCAA i leucynę. Biorąc pod uwagę, że w zdekompensowanej marskości wątroby często dochodzi do znaczącego ubytku masy mięśniowej często wymagane jest leczenie żywieniowe, a w sytuacji przedłużającego się upośledzenia przyjmowania pokarmów, stosowanie żywienia dojelitowego, a nawet pozajelitowego.

Częstym powikłaniem marskości wątroby jest wodobrzusze. W tym przypadku należy ograniczyć ilość sodu w diecie do około 2–3 g na dobę, co odpowiada około 5–7 g soli kuchennej na dobę (w tym przypadku bierze się pod uwagę sól używaną w celu dosalania oraz sól zawartą w spożywanych produktach żywnościowych). Zamiast solenia, w celu poprawy smaku potraw zaleca się stosowanie ziół (np. bazylia, lubczyk, oregano).

Przykładowy jadłospis dla osób z wyrównaną marskością wątroby

Wydrukuj przykładowy jadłospis dla osób z wyrównaną marskością wątroby

I śniadanie

  • kasza manna na mleku 1,5%
  • chleb pszenno-żytni posmarowany masłem
  • schab pieczony z dodatkiem majeranku
  • pomidor
  • herbata z cytryną i miodem

II śniadanie

  • chleb pszenno-żytni posmarowany masłem
  • twarożek z sera twarogowego półtłustego ze śmietanką i drobno posiekanym szczypiorkiem
  • herbata owocowa

Obiad

  • zupa kalafiorowa z ziemniakami
  • kasza jęczmienna gotowana
  • bitki wołowe
  • buraczki gotowane
  • surówka z marchwi i jabłek
  • z olejem słonecznikowym
  • sok pomarańczowy
  • podwieczorek
  • jogurt owocowy 1,5%
  • bułka pszenna z miodem
  • kiwi

Kolacja

  • ryba gotowana w jarzynach (np. dorsz, pstrąg) z dodatkiem oliwy z oliwek
  • ryż biały
  • herbatka owocowa
27.06.2023
Zobacz także
  • Dieta w niealkoholowej stłuszczeniowej chorobie wątroby
  • Zalecenia żywieniowe w ostrym i przewlekłym zapaleniu wątroby
  • Marskość wątroby
Wybrane treści dla Ciebie
  • Dieta w zaparciach
  • Dieta w kamicy żółciowej
  • Dieta w profilaktyce i leczeniu niedoborów żelaza u sportowców
  • Hipercholesterolemia: Dieta na obniżenie cholesterolu - jadłospis, przepisy
  • Dieta w osteoporozie
  • Dieta niskowęglowodanowa w wybranych jednostkach chorobowych
  • Zalecenia żywieniowe w ostrym i przewlekłym zapaleniu wątroby
  • Dieta w chorobie wrzodowej
  • Dieta w niedoczynności tarczycy
  • Encefalopatia wątrobowa - objawy, rokowanie, przyczyny
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta