Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Postępowanie dietetyczne w problemach gastrycznych związanych z żołądkiem

Pytanie nadesłane do redakcji

U mojej mamy stwierdzono zapalenie żołądka, obecność bakterii Helicobacter oraz dwie krwawe nadżerki ścianki żołądka. Chcielibyśmy się dowiedzieć, jaka dieta jest wskazana:

  • w trakcie leczenia farmakologicznego
  • po leczeniu

Odpowiedziała

mgr Diana Wolańska
dietetyk
Zakład Profilaktyki Chorób Żywieniowozależnych z Poradnią Chorób Metabolicznych
Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie

Postępowanie dietetyczne w problemach gastrycznych związanych z żołądkiem to dieta łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego. W trakcie leczenia farmakologicznego wskazane jest wykluczenie z diety substancje, produkty czy potrawy działająco pobudzająco na wydzielanie soku żołądkowego.

PODSTAWOWE ZASADY DIETY TO:

Częste, regularne posiłki
Zaleca się spożywanie przynajmniej 5-6 posiłków dziennie. Powinny to być małe objętościowo posiłki, ale jadane często, z przerwami nie dłuższymi niż 3-4 godziny. W przypadku zaostrzenia objawów zaleca się jadanie nawet co 2 godziny. Kolację, czyli ostatni posiłek należy zjeść nie później niż 3 godziny przed snem.

Spożywanie posiłków powoli i w spokoju
Żołądek odgrywa niezwykle istotną rolę w trawieniu składników odżywczych, głównie białka. By pokarm zbyt długo nie zalegał w żołądku, ważne jest, by go starannie pogryźć i przeżuć. Jedzenie zbyt szybko, dużych kęsów bardzo obciąża pracę żołądka i nasila objawy.

Unikanie produktów nasilających objawy
Z diety zaleca się wyeliminowanie produktów i potraw, które sprzyjają nasilonemu wydzielaniu soków żołądkowych, produkty kwaśne oraz o dużej zawartości błonnika. Wśród nich wymienia się:

  • Wybrane warzywa, jak pomidory i przetwory pomidorowe, zwłaszcza sok pomidorowy i koncentrat pomidorowy, cebula i warzywa cebulowe, szparagi, karczochy, warzywa strączkowe
  • Wybrane owoce, zwłaszcza kwaśne, tj. cytrusy (grejpfruty, pomarańcze, mandarynki, cytryny, soki z owoców cytrusowych), konfitury wysokosłodzone
  • Napoje: mocna herbata, kawa, napar z mięty, napoje gazowane
  • Pikantne przyprawy (papryka ostra, chilli, curry, pieprz)
  • Potrawy przygotowane na wywarze z kości lub tłustych mięs bądź galarety z mięsa i ryb
  • Wszystkie alkohole, a zwłaszcza niskoprocentowe (piwo, białe wino), drinki z dodatkiem soków cytrusowych, napojów gazowanych i soku pomidorowego

Zalecane produkty

  • Produkty zbożowe - pieczywo jasne, razowe, graham, kasze drobne (np. manna, krakowska), grube (pęczak, gryczana), ryż, makarony.
  • Produkty mleczne - mleko słodkie lub zsiadłe o zawartości tłuszczu poniżej 2%, kefir, jogurty naturalne i owocowe, twaróg chudy i półtłusty, serki homogenizowane. Produkty zawierające bakterie probiotyczne (jogurty, kefiry), głównie z rodziny Lactobacillus zmniejszają ryzyko ponownego zakażenia Helicobacter pylori. Jest to bakteria sprzyjająca rozwojowi choroby wrzodowej.
  • Chude mięsa i wędliny - wołowina, cielęcina, kurczaki, indyki (bez skóry), chude wędliny wieprzowe, drobiowe, wołowe.
  • Chude ryby: słodkowodne (leszcz, okoń, sandacz), morskie (dorsz, morszczuk, sola); ryby tłuste słodkowodne i morskie powinno się spożywać w ograniczonych ilościach.
  • Warzywa i owoce - dowolne, prócz tych przeciwwskazanych powyżej i tych, po których spożyciu odczuwamy dolegliwości.

Właściwa technika kulinarna
W chorobie wrzodowej należy unikać produktów ciężkostrawnych, które znacznie obciążają żołądek. W tym celu zaleca się unikanie potraw smażonych na tłuszczu. Najbardziej polecane jest gotowanie na parze lub w wodzie, duszenie oraz pieczenie.

Prawidłowy styl życia
Nie tylko dieta, ale również styl życia wpływa na łagodzenie objawów choroby zapalenia żołądka. W tym przypadku zaleca się:

  • zaprzestanie palenia tytoniu
  • zmniejszenie masy ciała u osób z nadwagą lub otyłością
  • unikanie przyjmowania pozycji leżącej po posiłkach
  • rezygnację z noszenia obcisłej odzieży oraz mocno ściskających pasków
  • sypianie z uniesioną górną częścią ciała
  • unikanie bardzo dużych wysiłków fizycznych
  • utrzymywanie aktywności fizycznej

Po leczeniu farmakologicznym należy powrócić do podstawowej, zdrowej diety opartej na zasadach zdrowego żywienia.

01.04.2014

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Poradnik świadomego pacjenta