Laboratoryjna diagnostyka zewnątrzwydzielniczych chorób trzustki
27.09.2022
dr n. med. Barbara Kościelniak-Merak, dr hab. n. med. Przemysław Tomasik, prof. UJ
Zakład Biochemii Klinicznej, Instytut Pediatrii Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum w Krakowie
Wybrane treści dla pacjenta
-
Badania wykonywane u chorych na astmę: morfologia krwi
Morfologia krwi to jedno z najczęściej zlecanych badań, również u chorych na astmę.
-
Przewlekłe zapalenie trzustki
Przewlekłe zapalenie trzustki jest poważną, przewlekłą chorobą trzustki, która prowadzi do stopniowego upośledzenia jej funkcji – wydzielania enzymów trzustkowych i insuliny. Główną przyczyną przewlekłego zapalenia trzustki jest nadużywanie alkoholu. U większości chorych występuje ból brzucha, zlokalizowany w górnej części brzucha, może promieniować do pleców, występuje lub nasila się 15–30 min po posiłku
-
Najczęstsze przyczyny bólów po lewej stronie brzucha
Od 3 miesięcy zmagam się z bólem brzucha, mniej więcej na wysokości pępka po lewej stronie, boli mnie pod mostkiem przy uciskaniu, ból pojawił się po imprezie, na której spożywałem alkohol.
-
Rak trzustki - objawy nowotworów złośliwych trzustki - diagnoza i rokowania
Rak trzustki jest agresywnym nowotworem, cechującym się szybkim wzrostem miejscowym i rozprzestrzenianiem do węzłów chłonnych i wątroby. Zwykle jest rozpoznawany na zaawansowanym etapie, ponieważ na początku nie powoduje niepokojących objawów. Czynnikiem ryzyka zachorowania jest między innymi palenie tytoniu
-
Dieta w chorobach trzustki
Dieta po ostrym zapaleniu trzustki. Dieta w przewlekłym zapaleniu trzustki. Produkty zalecane i niezalecane w żywieniu chorych. Przykładowy jadłospis.
-
Badania w kierunku niedoboru alfa1-antytrypsyny u chorych na POChP
Niedobór α1-antytrypsyny jest rzadką, genetycznie uwarunkowaną przyczyną POChP.
-
Inne badania wykonywane u chorych na astmę
W zależności od sytuacji, lekarz może zlecić wykonanie u chorego na astmę różnych badań dodatkowych. Przede wszystkim będą to podstawowe badania laboratoryjne oraz badania wykorzystywane w diagnostyce alergii.