Opracowała dr med. Bożena Dubiel
Konsultowała prof. dr hab. med. Hanna Szajewska,
Klinika Pediatrii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego
Wprowadzenie
Biegunka jest częstym powikłaniem antybiotykoterapii u dzieci. Występuje u 20–35% chorych zarówno podczas trwania terapii, jak i w ciągu kilku tygodni po jej zakończeniu. Aby zapobiec temu powikłaniu, od wielu lat chorym podaje się różne probiotyki – czyli żywe drobnoustroje, które działają korzystnie na organizm gospodarza. Najczęściej stosowanymi probiotykami są laseczki kwasu mlekowego z rodzajów Lactobacillus lub Bifidobacterium, a także niechorobotwórcze drożdże Saccharomyces boulardii. Ich skuteczność i bezpieczeństwo potwierdzono we wcześniejszych badaniach (p. Ocena skuteczności Saccharomyces boulardii w zapobieganiu biegunce związanej ze stosowaniem antybiotyków u dzieci oraz Czy Lactobacillus rhamnosus zapobiega biegunce poantybiotykowej? – przyp. red.). Pacjenci zamiast stosowania probiotyków w formie tabletek, proszków lub płynów, zwykle wybierają powszechnie dostępne produkty spożywcze (np. jogurt lub kefir) zawierające różne probiotyki i drożdże. Jednak ich skuteczność nie została dotychczas potwierdzona w badaniach klinicznych.