Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Kefir nie zapobiega biegunce związanej z antybiotykoterapią

28.03.2010
Omówienie artykułu: D.J. Merenstein, J. Foster, F. D'Amico: A randomized clinical trial measuring the influence of kefir on antibiotic-associated diarrhea: the measuring the influence of kefir (MILK) study
Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine, 2009; 163: 750–754

Opracowała dr med. Bożena Dubiel
Konsultowała prof. dr hab. med. Hanna Szajewska,
Klinika Pediatrii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego

Wprowadzenie

Biegunka jest częstym powikłaniem antybiotykoterapii u dzieci. Występuje u 20–35% chorych zarówno podczas trwania terapii, jak i w ciągu kilku tygodni po jej zakończeniu. Aby zapobiec temu powikłaniu, od wielu lat chorym podaje się różne probiotyki – czyli żywe drobnoustroje, które działają korzystnie na organizm gospodarza. Najczęściej stosowanymi probiotykami są laseczki kwasu mlekowego z rodzajów Lactobacillus lub Bifidobacterium, a także niechorobotwórcze drożdże Saccharomyces boulardii. Ich skuteczność i bezpieczeństwo potwierdzono we wcześniejszych badaniach (p. Ocena skuteczności Saccharomyces boulardii w zapobieganiu biegunce związanej ze stosowaniem antybiotyków u dzieci oraz Czy Lactobacillus rhamnosus zapobiega biegunce poantybiotykowej?przyp. red.). Pacjenci zamiast stosowania probiotyków w formie tabletek, proszków lub płynów, zwykle wybierają powszechnie dostępne produkty spożywcze (np. jogurt lub kefir) zawierające różne probiotyki i drożdże. Jednak ich skuteczność nie została dotychczas potwierdzona w badaniach klinicznych.

Napisz do nas

Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek, zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.

Konferencje i szkolenia

Kraków – 28–29 listopada 2019 r.: Interdyscyplinarna opieka specjalistyczna nad chorym dzieckiem, szczegółowe informacje »

Przegląd badań