Opium z drożdży

27.08.2014

Naukowcy ze Stanford University są bliscy opracowania technologii wytwarzania środków przeciwbólowych z wykorzystaniem drożdży zamiast maku – informuje pismo „Nature Chemical Biology”.

Opium od wieków otrzymuje się przez wysuszenie soku mlecznego z niedojrzałych makówek maku lekarskiego (Papaver somniferu). Z tej brunatnej masy uzyskiwane są takie substancje jak morfina, narkotyna, kodeina czy – po chemicznej modyfikacji – hydrokodon i oksykodon. Mak uprawiany jest pod ścisłą kontrolą m.in. w Australii, Francji, Indiach, Hiszpanii, na Węgrzech i w Turcji, ale około 90% nielegalnej produkcji opium przypada na Afganistan.

Christina Smolke, bioinżynier ze Stanford od 10 lat pracuje nad genetyczną modyfikacją drożdży w celu wytwarzania leków opioidowych. Ma to umożliwić wytwarzanie środków przeciwbólowych w stalowych kadziach, bez konieczności uprawiania maku. Nowa metoda ma zmniejszyć koszty, wyeliminować zależność od nieudanych zbiorów i ograniczyć możliwość wprowadzania pochodnych opium do nielegalnego obiegu i uzyskiwania z nich np. heroiny.

Zespołowi ze Stanford udał się przeprogramować komórki drożdży w taki sposób, aby wytwarzały opioidy w procesie podobnym nieco do wytwarzania piwa. Trzeba było wprowadzić do DNA drożdży 5 genów – 3 geny maku i 2 geny żyjącej na jego martwych łodygach bakterii, a także zmodyfikować komórki drożdży w taki sposób, by mogły przeprowadzać reakcje typowe dla wyspecjalizowanych komórek maku.

Geny maku pozwalają odtwarzać naturalny proces powstawania opium w makówkach, podczas gdy dzięki genom bakterii można od razu otrzymać jego pochodne, takie jak osykodon. Za kilka lat metoda ma być na tyle dopracowana, aby nadawała się do praktycznego użytku.

Napisz do nas

Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek, zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.

Patronat