Dane naukowe sugerują, że częstość występowania chorób alergicznych może w istotnym stopniu zależeć od sposobu żywienia w okresie niemowlęcym.
Czy wczesne (po ukończeniu 3. mż.) wprowadzanie pokarmów o dużym potencjale alergizującym do diety niemowląt karmionych wyłącznie piersią ma wpływ na ryzyko rozwoju alergii na te pokarmy w okresie od 1. do 3. roku życia?
W ciągu ostatnich 30 lat w krajach charakteryzujących się tzw. zachodnim stylem życia alergia na orzeszki ziemne stała się głównym problemem zdrowia publicznego.
Lactobacillus rhamnosus GG podawany przez 6 miesięcy dzieciom w wieku 6–24 miesięcy nie zmniejszył w ciągu 12 miesięcy (w porównaniu z placebo) nasilenia objawów atopowego zapalenia skóry i astmy wczesnodziecięcej, choć nieznacznie zmniejszył stężenie swoistych przeciwciał w klasie IgE przeciwko alergenom wziewnym.
Podawanie probiotyków kobietom pod koniec ciąży, a następnie podczas karmienia piersią zmniejszyło ryzyko wystąpienia atopowego zapalenia skóry u ich dzieci w ciągu pierwszych 2 lat życia.
Profilaktyczne podawanie niemowlętom z grupy dużego ryzyka alergii hydrolizatu zawierającego wyłącznie białka serwatki o nieznacznym stopniu hydrolizy białek, w porównaniu z podawaniem standardowego mleka dla niemowląt, zmniejsza ryzyko zachorowania na jakąkolwiek chorobę alergiczną w większości ocenianych punktów czasowych.
VI Wiosenna Konferencja Pneumonologii i Alergologii Dziecięcej
Warszawa, 24-25 maja 2024
EAACI Congress 2024
Valencia, 31 maja-3 czerwca 2024
Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek,
zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.